Annons
Nyheter

Två 1600-åringar funna i Sandby borg  

Nyheter • Publicerad 2 november 2011

SANDBY

Fyndplatsen Sandby borg fortsätter att fascinera. Nu har arkeologerna funnit skellett från två människor som levde omkring 400-500 efter Kristus.

Annons

Kalmar läns museum tror att Sandby borg var med om ett våldsamt scenario. Efter att de funnit skelett från två människor som inte begravts vill de undersöka gåtan närmare.

Förra året fann man förgyllda spännen. Nu har en ytterligare smyckeuppsättningar tillvaratagits. Fyndmaterialet består dessutom av obrända djurben samt pilspetsar.

Undersökningen tyder på att människor gått ett våldsamt slut tillmötes, där ingen funnits kvar för att begrava de döda eller ta hand om värdesakerna. Enligt föremålen framgår det att borgen användes cirka 400-550 efter Kristus. Därmed framstår det som att borgen hade en tät bebyggelse av hus med stenmurar, likt Eketorps borg.

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons