Annons
Nyheter

TV-täckningen har blivit bättre

Nyheter • Publicerad 13 september 2007

BORGHOLM

I tisdags besökte tre representanter för Teracom kommunledningen i Borgholm för en diskussion om företagets ansvar och vad som gjorts, och kommer att göras, för att förbättra täckningen. Förutom den nya 40 meter höga masten i Löttorp har man även trimmat in masten i Byxelkrok, men det handlar också om den egna utrustningen.

Annons

– Det är ett jättearbete som pågått en längre tid. Det analoga nätet på Ölands släcktes ned i november ifjol och sedan dess har vi gjort en lång rad mätningar. Men det var först i april-maj som vi fick de första synpunkterna på täckningen, säger företagets tekniker Anders Yngvesson.

VATTEN KOMPLICERAR

Vilken täckningsgrad man ska upprätthålla styrs av avtal med Sveriges Television, som bestämt sig för 98,8 procent. SVT:s kanaler har varit tämligen problemfria, medan klagomål har riktats mot TV4 som har någon procents lägre grad. Och när det gäller betalkanalerna har en del endast 70 procent täckning.

– Det är också svårt att hitta frekvenser; de tilldelas av Post- och telestyrelsen och är svåra att få. Dessutom är det mer komplicerat eftersom Öland är omgivet av vatten, säger Anders Yngvesson och tillägger att man har haft motsvarande problem på Gotland.

SE ÖVER UTRUSTNINGEN

Men mycket hänger också på den egna utrustningen.

– Se över antennen och dess anslutningar. Är den gammal kan det ha trängt in fukt och det tar bort mycket av signalerna, säger Teracoms VD Crister Fritzson.

– Man kan också titta på hur grannarnas antenner är riktade och vilken höjd de sitter på. Det finns också en hel del dåliga digitalboxar på marknaden. Köp alltid en testad och godkända mottagare och anlita en godkänd installatör.

Teracom ska nu fortsätta och finjustera täckningen, som man nu börjar bli nöjd med.

– Men uppstår det några problem, ring gärna vår kundtjänst, 0771 – 910 85, säger informationsdirektören Lennart Ivarsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons