Turistsatsning splittrar Öland
ÖLAND
Näringslivschefen och tillika vikarierande turistdirektören Anders Nyholm får klara den kommunala turistsatsningen med en miljon mindre än vad han väntat sig. Kent Ingvarsson (M) lyckades med sin utslagsröst banta paketet från 3,2 till 2,3 miljoner.
För andra gången i Ölands Kommunalförbunds historia har ordförandens utslagsröst fällt ett direkt avgörande. Första gången det hände var för några år sedan då dåvarande ordföranden, Lisbeth Lennartsson (C), trumfade igenom köpet av Skördefesten.
Den här gången är det Kent Ingvarsson (M) som lyckats banta den temporära, kommunala turistsatsningen med en hel miljon från 3,2 till 2,3 miljoner genom sin utslagsröst.
Efter Ötab:s konkurs reagerade politikerna i Ölands Kommunalförbund snabbt och geschwindt för att inte hamna i ett totalt turistiskt kaos. Eftersom näringslivet duckade för den nya situationen, tog beslutsfattarna tag i rodret och drog via det gemensamma näringslivskontoret upp riktlinjerna för en tillfällig turistsatsning i kommunal regi.
VINST?
De pengar som näringslivschefen och nu plötsligt vikarierande turistdirektör, Anders Nyholm, räknade med var 3,2 miljoner kronor. Det vill säga samma summa som kommunalförbundet avsatt till Ötab för så kallade tjänsteköp. En summa som med råge skulle täcka kostnaderna för kommunalförbundets återinträde som aktör i turistbranschen sa Anders Nyholm i en intervju med Ölandsbladet.
Men redan innan turistbolaget gick i konkurs slussade kommunalförbundet 400 000 kronor av dessa 3,2 miljoner till Regionförbundets turistprojekt VINST ett projekt som ligger i dvala för ögonblicket.
Och då behöver inte vi betala dessa 400 000 utan drar av dem , följaktligen återstår 2,8 miljoner, resonerade Kent Ingvarsson.
SPLITTRANDE FRÅGA
Vid det senaste sammanträdet med Ölands Kommunalförbund förslog Kent Ingvarsson ytterligare en sänkning av ö-kommunernas turistengagemang.
Jag tyckte att vi kunde dra ner det hela med ytterligare 500 000, säger han.
Med ens krympte det kommunala engagemanget ner till 2,3 miljoner för 2011.
Det var nu inte alla politiker i förbundet villiga att skriva under på. Det Ingvarssonska bantningsförslaget slog en kil rakt igenom församlingen. Fem ledamöter Centerpartisterna Lisbeth Lennartsson , Stig Bertilsson och Annika Olsson, samt Socialdemokraterna Tommy Eliasson och Michael Granstedt ville behålla budgetramen på åtminstone 2,8 miljoner kronor.
Moderaterna Eddie Forsman, Kent Ingvarsson samt Ilco Corkovic (S) och Maria Lindmark (MP) gick på det Ingvarssonska besparingsförslaget.
Det blev alltså fem - fem, men med min utslagsröst rodde jag hem förslaget, säger Kent Ingvarsson.
I sammanhanget skulle man lätt kunna förledas att tro att kampen mellan Turistslösa och Turistspara skulle stå mellan de båda ö-kommunerna. Men, som även Kent Ingvarsson konstaterar:
Omröstningen splittrade såväl partier som kommuner.
SAMARBETE
Men hur länge ska Ölands Kommunalförbund hålla ut? Eller ser vi första steget till en tripp tillbaka till till de tider vi hade innan Ötab privatiserades?
Nej, detta inhopp gäller för 2011. I september kommer vi att göra en utvärdering och stämma av hur vi ska gå vidare, hävdar Kent Ingvarsson bestämt.
Gå vidare?
Jag ser inte att vi ska hålla på med bokning och liknande framöver.
Som är ganska problematiskt med tanke på privata aktörer?
Ja, det är inte bra att vi går in i branschen. Men det var en nödlösning för att få fart på det hela. Jag kan annars mycket väl tänka mig ett samarbete med exempelvis företaget Novasol som redan finns på Träffpunkten.
Fotnot:Ölands Kommunalförbunds inhopp i bokningsbranschen är tämligen modest. Enligt Kent Ingvarsson har man cirka 40 privata stugor och 12 hotell.