Nyheter

Tummen ner för airpark

Nyheter • Publicerad 21 maj 2010

BORGHOLM

Nej är slagordet för dagen i politiken i Borgholm.

– Centern säger nej till airpark  i Borgholm, berättar kommunalrådet Lisbeth Lennartsson.

– Vi socialdemokrater säger nej till att återföra den tekniska verksamheten till kommunen, förklarar Sune Axelsson.

De holländska planerna på airpark i Borgholm gör buklandning och offras i  det politiska spelet inför valet. Brickan ”airpark” hamnar utanför spelbordet i en klassisk kovändning.

– Jag ser det som mycket tveksamt att gå vidare med planerna på airpark i anslutning till Borglanda, meddelar kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C) i ett blogginlägg med rubriken ”Majoritet i Centerpartiet avstyrker airpark i Borgholm”.

Moderaternas Eddie Forsman är inte sämre han.

– Personligen tror jag inte på det (airpark) alls. Vi Moderater sa ja till avsiktsförklaringen med holländarna, vilket inte är juridiskt bindande,  men det känns väldigt tveksamt att fortsätta längre än så.

SÅG MÖJLIGHETER

Förra sommaren hördes helt andra tongångar från kommunledningen. När Lisbeth Lennartsson signerade avsiktsförklaringen med Scanparks ägare Nicole Zeldenhurst och Ruud van der Lem såg hon stora chanser till permanent inflyttning som en följd av Borglanda Airpark.

– Det finns många som är intresserade av flygning, och det här kan bli en möjlighet för dem att bo med närhet till flygmöjligheter, förklarade hon med en närmast enigt kommunstyrelse i ryggen (endast Miljöpartiet och Vänstern yrkade på avslag).

Avsiktsförklaringen löper ut i december i år och ger Scanpark option på att bygga 80 villor i anslutning till Borglanda flygfält.

RIVAS

Mera Nej-nytt:

– Vi socialdemokrater säger nej till att återföra den tekniska verksamheten till kommunen, säger Sune Axelsson apropå Moderaternas motion i ämnet.

– Ett helt enigt parti anser att den motionen kan rivas och slängas. Den tekniska verksamheten fungerar väldigt bra som den gör i dag i Borgholm Energi, samtidigt som det alltid finns saker att jobba på, det kan bli än bättre.

Möjligheten att konkurrensutsätta finns redan och har även prövats, resonerar (S)-nestorn.

– Under den förra resan när tekniska tjänster upphandlades hamnade det mesta på fastlandet. Jag tror mer på att behålla arbetstillfällen här.

SKOLORNA

Eddie Forsman har ytterligare ett bidrag till nej-samlingen.

– Den där omvägen in vid flygplatsen och över Kolstad säger vi moderater nej till, förklarar Ludvika-sonen  och avser förslaget på ny matarväg, ”Genomfart Borgholm”, vars status länge varit iskall.

Och Lisbeth Lennartsson säger nej till något hon redan sagt nej till – och det sedan lång tid  tillbaka.

– Centern säger nej till att lägga ner skolorna på östra sidan. Gruppen är enig och mycket tydlig i att vi långsiktigt vill ha kvar skolorna på östra sidan.

Många nej blir det....

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.