Annons
Nyheter

Tuff konkurrens lanthandlare

Nyheter • Publicerad 4 oktober 2007

GLÖMMINGE

Örjans Livs i Glömminge har under längre tid varit nedläggningshotat, men han tänker optimistiskt och tar en månad i taget.

Annons

Örjan Johansson driver butiken i Glömminge tillsammans med frun Anita och halvtidsanställda Eva. Affären har varit igång sedan 1890 då ena hälften var lanthandel och den andra var post. Örjans far Arthur Johansson köpte affären år 1945 av Albin Johansson som drivit den innan. Örjan har varit chef i hela 36 år. Ända sedan han tog över affären efter sin far Arthur 1971.

LÄGET I DAG

Det hela började för cirka tre år sedan då folk i trakten allt mer och mer avlägsnades från butiken, det var då det började gå dåligt för honom när kunderna började försvinna. Han säger att de bofasta kunderna ställer upp för dåligt och att de kör förbi hans affär på väg till konkurrenterna Maxi och Ica Kvantum istället. Det skulle behövas att varje person i trakten handlade för minst 200-300 kronor i veckan.

– Dålig stil, tycker Örjan som är skeptisk till om han kommer klara sig länge till.

Värst är det under vinterhalvåret mellan cirka 1oktober–30 mars. Konsekvenserna har blivit att han har fått betala ut lägre löner vilket är den största kostnaden tillsammans med elen.

STOR SKILLNAD

Men sedan till påsken börjar det gå uppåt igen. Fler kunder kommer till hans affär, och han får in mer pengar. Det är under högsäsongen mellan 15 juni till cirka 15 juli som det går som bäst. Då har han cirka 250 kunder per dag som i genomsnitt handlar för 100 kronor var, det blir upp emot 25 000 kronor dagligen. I dagens läge har han runt 60 kunder om dagen, och det blir bara 6 000 kronor.

– Det är alltså en stor skillnad, drygt bara en fjärdedel, säger Örjan.

Nu gäller det att rädda affären som snart kanske inte finns kvar, då Örjan, Anita och Eva annars blir utan jobb.

Hur kan försäljningen öka?

Annons

– Det är inte lönt att annonsera men det vore bra om befolkningen i Glömminge kunde öka, och att pendlare på Öland kunde stanna till någon minut.

Men Örjan är optimistisk trots allt och tar en månad i taget.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons