Annons
Nyheter

Trotsade kylan för vårtalarens skull

Nyheter • Publicerad 1 maj 2009

KASTLÖSA

Inställd majbrasa, uteblivet fackeltåg och en ilsken nordanvind skapade ett kylslaget valborgsfirande i Kastlösa. Men trots det fylldes gårdsplanen framför skolan av mycket folk.

Annons

– Man måste ju gå hit när vi har en så speciell talare i Kastlösa, sade en kvinna och skyndade sig iväg för att ta plats.

Talaren hon pratar om är miljöpartiets språkrör Peter Eriksson, som har en sommarstuga i Beteby.

– Men jag har ännu inte blivit någon färdig ölandstok, säger han skämtsamt i inledningen av talet.

PÅVERKAR ÖLAND

Men snart övergår det hela i något allvarligare när han kommer till partiets kärnfråga, klimatet.

– Inte ens den olja vi idag känner till kan vi utvinna mer än en bråkdel av, om vi vill undvika att jordens medeltemperatur höjs med mer än två grader. Överstiger vi två grader får det oanade effekter och ett okontrollerbart skede, säger han och syftar bland annat på en höjd vattennivå:

– Därför är det här för Ölands del en akut och allvarlig fråga.

Han tror dock att den negativa utvecklingen går att hindra.

– Om vi bara samlar oss kan vi stoppa utvecklingen, och fortsätta fira valborg i framtiden också, säger språkröret som med talet i Kastlösa nog kan sägas ha tjuvstartat sin valkampanj inför hösten 2010.

KONSTUTSTÄLLNING

Annons

Talet avslutar han med att, som Ronja Rövardotter, få hela publiken att brista ut i ett vårskrik.

Publiken fortsätter att delta när Kastlösas egna lilla kör tar ton, och skapar allsång med vårsånger som ”Vintern rasat” och ”Glad såsom fågeln”.

För att få tillbaka värmen i kroppen väljer en del i stället att gå in i skolan, där konstnärer från Kastlösa har utställning under hela valborgshelgen.

MALIN MARKLUND

malin.marklund@olandsbladet.se

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons