Nyheter

Tror bygglovet klarar överklagande

Nyheter • Publicerad 24 augusti 2012

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Jan Erici (M) tror att bygglovet till Hanssons Krog håller i högre instanser.

– Det finns likartade rättsfall som gör att vi är optimistiska på den punkten, säger han.

Två reservationer och tal om återremiss, i övrigt tummen upp till Hanssons Krog. Efteråt summerar ordförande Jan Erici diskussionen i samhällbyggnadsnämnden med orden:

– Klara ställningstaganden där många lät väldigt positiva till det här, säger Jan Erici och berättar att eventuell planändring diskuterades, men ansågs icke nödvändig.

– Det finns överklagade beslut från andra håll där högre instans inte gått på de överklagandes linje och godkänt bygglov. Ett fall, ett parkbygge i Helsingborg, gick till Svea Hovrätt och där gick bygglovet igenom. Så det finns likartade rättsfall som gör att vi är optimistiska på den punkten.

Berörda grannar till planerade restaurangbygget har rätt att överklaga det färska bygglovet och det till flera instanser om så erfordras. Länsstyrelsen är i så fall första instans och därefter kan mark- och miljödomstolen och mark- och miljööverdomstolen stå på tur.

I ärendet Triangeln var nämnden helt enig och diskussionen kort.

– Jo, det har ju varit några turer och nu var förslaget väldigt väl genomarbetat av tjänstemännen på samhällsbyggnadsförvaltningen, det gjorde att det gick lättare, kommenterar Jan Erici.

En viktig ritändring gjordes över sommaren, tidigare fanns endast en stor byggnad utritad i området.

– Vilket många reagerat på. Nu har det delats till upp två gånger tre byggnader med lite mindre parkeringsytor. Det har också tagits hänsyn till vattenflöden.

Överklaganden där?

– I så fall från sakägare och jag har svårt att se några sådana där, det borde inte vara några problem.

Detaljplanen för Triangeln vandrar nu vidare till kommunstyrelsen och fullmäktige för antagande.

Jan Erici är mer än nöjd med nämndens två beslut.

– Det känns positivt för Borgholms kommun och Borgholms stad att det äntligen händer något, det är positivt för framtiden.

Birger Palm (S) och Jan-Erik Svantesson (opolitisk) reserverade sig mot bygglovet till Hanssons Krog där kommunstyrelsen nu har i uppdrag att ta fram ett arrendeavtal.

Ett informationsmöte dit allmänheten bjuds in ska ske innan dess.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.