Nyheter

Trollebodaverk kan fördubblas

Nyheter • Publicerad 6 februari 2008

MÖRBYLÅNGA

Miljödomstolen vid Växjö tingsrätt ska fatta beslut om etableringen av vindkraftverk i Trolleboda-området i Kalmarsund. Antalet verk beräknas bli 30 stycken. Något som Mörbylånga kommun tidigare satt sig emot.

År 2003 gjordes en gemensam utredning av vindkraft i Kalmarsund. I utredningen deltog länsstyrelsena i Kalmar och Blekinge län samt kommunerna Kalmar, Torsås, Karlskrona och Mörbylånga. Resultatet blev en policy för utbyggnaden av vindkraft. Dessutom beslutades om två nya vindkraftsparker, Utgrunden 2 och Trolleboda. Vattenfall AB ansöker nu om tillstånd att enligt miljöbalken driva en gruppstation för vindkraft i Trolleboda.

15 TILL 25-30

– I policyn var 15 verk målet för Trolleboda. Nu pratas det om 25-30. Jag tycker att policyn borde följas, i och med att den är så pass färsk, säger Mörbylångas miljö- och byggnadschef Mats Lindahl.

Han har också skrivit detta i ett yttrande till Miljödomstolen vid Växjö tingsrätt. Mycket av anledningen till att Lindahl inte vill ha fler verk, är att vindkraftsparken kommer att synas tydligt från Ölands landborgskant.

ATTRAKTIVT

– Öland och Kalmarsund är attraktivt både ur kultur- och natursynpunkt. Vindkraftverken påverkar landskapsbilden, i och med att man fixerar blicken på dem. Sedan påverkas ju även fisk- och fågelliv.

Den 4 mars sker miljödomstolens huvudförhandling i Bergkvara.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.