Tretimmarsdebatt om budget
BORGHOLM
Efter tre timmars debatt och ett antal voteringar kunde fullmäktige godkänna den budget som antogs tidigare i år.
Under resans gång har det gjorts en del ändringar; socialnämnden får ytterligare 7,5 miljoner och till teknisk service avsätts ytterligare 890 000 kronor.
TRE KOM FÖR SENT
– Vi är mycket tacksamma för höjningen, men den räcker inte för att vi ska få det att gå ihop, ansåg socialnämndens ordförande Asta Ivarsson, c, som begärde ytterligare 1,5 miljoner.
Stig Bertilsson, c, påpekade att anslaget till teknisk service är alltför litet och det kan innebära drastiska åtgärder, som att sänka värmen på äldreboenden. Men ingen av dem fick gehör av majoriteten vid de efterföljande voteringarna. För övrigt kan noteras att 44 av 49 ledamöter fanns på plats, men eftersom tre av dem kom för sent fick de inte delta i ärendet.
PISKA OCH MOROT
Under debatten framkom också förslag om hur man ska komma till rätta med den kommunala pengabristen. Per Lublin, öp, föreslog en skattesänkning på 50 öre för att locka till inflyttning, inte minst genom att se till att de delårsboende skriver sig i kommunen.
– Här behövs både piska och morot, menade han.
Kerstin Bjellert, v, föreslog tvärtemot en skattehöjning på samma belopp, vilket skulle ge åtta miljoner, pengar att avändas till bland annat socialnämndens behov.
KÄRNKRAFTSDEBATT
Fyra motioner, signerade Sune Axelsson, s, fick fullmäktiges bifall, men inte utan yrkanden på avslag. De gälde byggnation av hyreslägenheter i Runsten, vid Bredsätra skola och vid Rälla, Stora Rör och Ekerum, samt att hålla kontakt med SKB gällande sprängsten till ett blivande marint centrum i Byxelkrok. Kring den senare kom en kärnkraftsdebatt att uppstå. Maria Lindmark, mp, biföll visserligen motionen, men menade att kontakterna med SKB är ett problem.
– Här får man betalt för lojalitet i form av sprängsten. Det är olyckligt och jag föreslår att man avvaktar vidare kontakter tills frågan om platsen för slutförvaring av kärnbränsleavfall är avgjord.
GRATIS UTFYLLNAD
Sune Axelsson framhöll att motionen är ett sätt att hålla frågan vid liv och Stig Bertilsson betonade att man inte får missa möjligheten att få gratis utfyllnad till ett kommande hamnbygge. Per Lublin påminde om folkomröstningen om kärnkraft i början av 1980-talet och påpekade att Linje 3, som stod för ett nej, hade många anhängare på norra Öland.
– Så är det fortfarande, hävdade han.
– Det kanske inte blir någon slutförvaring i Simpvarp utan i Forsmark, och kanske flyttar man även mellanlagret dit. Och stängs kärnkraftverket i Simpvarp finns där en fin hamn dit man kan köra färjetrafik från Byxelkrok.
ROLF NILSSON
Fotnot:Apropå den önskade inflyttningen till kommunen är det en fråga som stötts och blötts på senare tid. Kanske en variant på Radiotjänsts vädjan skulle göra susen, typ: ”Snälla delårsboende, ni har väl inte glömt att mantalskriva er i Borgholms kommun. Skärpt inflyttningskontroll kommer att ske vecka 50 i Föra, Högby och Böda.”