Nyheter

Tre miljoner sov över på Öland

Nyheter • Publicerad 27 november 2007

ÖLAND

Antalet gästnätter på Öland ökade under juni till augusti 2007 med 87 000. Det är en ökning med tre procent. Mätt i marknadsandelar betyder det en ökning från 5,3 procent under 2006 till 5,6 procent 2007.

Det här förstärker fjolårets trendbrott. Då ökade den totala omsättningen för besöksnäringen på Öland med 14 procent. Årets siffror visar att Öland fortsätter att ta marknadsandelar. Det visar färska delårssiffror som Ölands Turist AB låtit Resurs AB ta fram från rese- och turistdatabasen TDB och SCB.

FLER SOVER I STUGOR

Mellan 2006 och 2007 har det skett en omfördelning mellan boendeformerna: Ett tydligt trendbrott är att antalet övernattningar i hyrd stuga eller lägenhet genom förmedling har ökat. Övernattning i eget eller lånat fritidshus ökade också. 

Campingstatistiken från Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation (SCR) är ännu inte klar, men Catrin Sörenson, ordförande i Camping Öland, säger att allt talar för en ökning, då beläggningen under 2007 har varit mycket god. Av de övernattande gästerna på Öland är svenskarna i fortsatt klar majoritet. Flest utländska besökare, alla boendekategorier, kommer från Norge följt av Danmark och Tyskland.

TYSKAR OCH NORRMÄN

Den mest uppseendeväckande förändringen är att tyskarna ökade sitt stugboende med 214 procent och norrmännen sitt hotellboende med 80 procent.

– Nu ser vi verkligen ett genombrott för de satsningar som det Öländska näringslivet och de båda Ölandskommunerna gjort genom Ölands Turist AB. Tillsammans har vi vänt en sedan många år neråtgående trend. Alla siffror pekar uppåt. Inte minst ser vi ett stort genomslag för de bokningsbara tjänsterna online. Visit Sweden har valt ut Öland som pilotprojekt och jag får nästan dagligen samtalfrån andra regioner som vill samarbeta med oss, säger turistchef Gustaf Öholm. 

VSAR FRAMFÖTTERNA

Även regionalt visar Kalmar/Öland framfötterna. I topp på listan över de län som ökar antalet utländska gästnätter kommer Kalmar län på första plats enligt en artikel i Dagens Industri den 24 november. Kalmar län placerar sig på tredje plats bland de regioner där intäkterna för logi ökat mest. Dessa uppgår till 16,6 miljoner kronor vilket är en ökning med 12,3 procent jämfört med sommaren 2006.

– Genom det samarbete Öland nu inleder med Destination Kalmar och AB Glasriket (Visit South East Sweden) kommer vi att bli mycket kraftfulla i vår marknadsföring. Det blir också mycket enklare att boka sin resa till Sydöstra Sverige, vilket självfallet även gynnar Öland. Det är en unik plats som få vill missa när de är i närheten. Vi har nu ett avtal men det återstår mycket hårt arbete att fylla det med innehåll: Bokningsbara paket med upplevelser, mat och logi. Nu är det dags att kavla upp ärmarna tillsammans med alla duktiga medarbetare på de tre destinationerna och verkställa jobbet, säger Gustaf Öholm.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.