Annons
Nyheter

Trätobröder håller på tradition

Nyheter • Publicerad 22 december 2006

STRANDSKOGEN

”Same procedure as last year.” Bröderna Curt och Leif Ekvall håller på traditionerna och levererar även detta år sitt sedvanliga julbråk.

Annons

Förra året gällde brödraträtan en bit mark. Denna gång handlar det om ett garage på fastigheten Strandskogen 14:4, för vilket miljö- och byggnadsnämndens ordförande Curt Ekvall (kd) beviljades bygglov den 18 oktober. Beslutet innebar att det 43 kvadratmeter stora garaget delvis skulle placeras på så kallad punktprickad mark, varför en mindre avvikelse från detaljplanen medgavs.

Detta gillades icke av brodern Leif Ekvall, vilken överklagade beslutet till länsstyrelsen och begärde att bygglovet skulle inhiberas. Som grund angav han att ritningsunderlaget var helt undermåligt och att det inte ens gick att avgöra åt vilket väderstreck fasaderna vette. Dessutom ansåg han inte att situationsplanen överensstämde med verkligheten.

UNDANTAGSREGEL

Länsstyrelsen konstaterar dock i sitt beslut att det finns en undantagsregel som innebär att bygglov får lämnas till åtgärder som innebär mindre avvikelse från detaljplanen, om avvikelserna ändå är förenliga med detaljplanens syfte. Som exempel anges bland annat att placera en byggnad någon meter in på punktprickad mark.

Myndigheten menar att de handlingar som ligger till grund för bygglovet är tillräckliga för att bygglov skall kunna meddelas och att Leif Ekvall inte har anfört något som kan tolkas som att garagets placering skulle innebära någon nackdel för honom.

Av sagda skäl, och att garaget inte anses utgöra någon betydande olägenhet för omgivningen i övrigt, avslås Leif Ekvalls överklagande och eftersom ärendet därmed avgjorts i sak prövas inte ens hans begäran om inhibition.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons