Tragedi för de anställda
ÖLAND
Ötabs konkurs föregicks av täta kontakter mellan huvudägaren Vöab och delägaren Ölands Kommunalförbund.
Till slut kom allt till vägs ände, nu är det dags för något nytt, sammanfattar kommunalförbundets ordförande Lisbeth Lennartsson.
Spelet bakom kulisserna har pågått sedan den 3 september då turistbolagets ordförande Marie Norregårdh och vd Gustaf Öholm träffade kommunalförbundets presidie.
Då med goda nyheter.
Gustaf och Marie berättade att prognosen för 2010 såg positiv ut och de räknade med ett litet överskott. Dessutom gavs signaler på att kommunalförbundets kvarliggande borgen i bolaget skulle lösas på tre år, berättar Lisbeth Lennartsson.
KRIS
Knappt tre veckor senare, den 22 september, flaggade turistbolaget huvudägare Vöab för akut likviditetskris i Ötab. Pengarna för den dagliga verksamheten var slut och inga nya fanns i sikte.
Vad som hade hänt däremellan var att kommunalförbundet sagt nej till att än en gång förskottera för turistbyråverksamheten. Vi tog även tillbaka 100 000 kronor för medel som felaktigt betalats ut för en icke öppnad turistbyrå i Mörbylånga.
När Sparbanksstiftelsen i samma veva tackade nej till att stödja projektet Partnerskap med 300 000 kronor gick rullgardinen ner för Ötab.
Det fanns ingen vilja från huvudägarens sida att gå in med det som behövdes, som jag förstod det behövde Ötab tre miljoner kronor för att överleva vintern, konstaterar Lisbeth Lennartsson.
VÄGS ÄNDE
Dagarna innan konkursen försökte Vöab, med 91 procent av aktierna i turistbolaget, desperat rädda det sjunkande skeppet med ölandskommunerna som insatsledare.
Det fanns till exempel förslag från deras sida om att vi (kommunalförbundet) skulle ta över hela bolaget, vilket givetvis var omöjligt. Och med en huvudägare som inte var beredd att skjuta till mer pengar kom allt till slut till vägs ände, nu är det dags för något nytt.
TRAGEDI
Vid 16-tiden på måndagen och med endast några timmar kvar innan stora skatte- och momsbelopp förföll till betalning lämnade Ötabs ordförande Marie Norrgårdh in styrelsens konkursbegäran.
Därmed kunde styrelsemedlemmarna andas ut från personligt betalningsansvar men kvar står anställda (12 personer), leverantörer och stugägare vars uthyrning via Ötab nu riskerar att ge noll i intäkter.
Det finns stugägare, stugvärdar och hotell bland fordringsägarna och det handlar om belopp i storleksordningen en miljon kronor, kanske mer. Jag vet inte hur prioriteringslistan är vid en konkurs, men jag hoppas att de står först.
Men först och främst är detta en tragedi för många av de anställda, det finns de som har jobbat i 20-30 år i verksamheten, konstaterar Lisbeth Lennartsson med visst hopp om att kommunalförbundets 2,7 miljoner kronor stora borgen inte ska behöva infrias.
Det beror på vad konkursförvaltaren lyckas med, en skicklig sådan kan rädda mycket.
Finns det mer kommunerna riskerar tvingas betala i och med konkursen?
Nej, det är borgensåtagandet och inget mer.
Vad händer nu?
Turistinformation ska ut för 2011 och det ska vi (kommunalförbundet) lösa, gärna i dialog med näringslivet. 3,2 miljoner kronor finns avsatta i kommunalförbundets budget för turistbyråverksamhet under 2011, svarar kommunalförbundets ordförande och nämner det pågående destinationsarbetet mellan Kronoberg, Jönköping och Kalmar/Öland som lämplig kanal.
Där måste vi stärka Ölands roll.
Är turistbolagsverksamhet en kommunal uppgift?
Nej, det är det inte, men någon måste ta initiativet. Turistbyråverksamhet kan vi stödja och sköta, marknadsföringen kan vi möjligen ge bidrag till medan bokning är tvärnej.
Därmed inga planer på ett nytt kommunägt turistbolag?
Absolut inte.
Däremot välkomnas alla initiativ från näringslivet.