Nyheter

Trafikantråd för nöjda förare

Nyheter • Publicerad 9 november 2007

FÄRJESTADEN

I tisdags hölls Trafikantrådets första möte, med drygt tio representanter från bland annat bussbolag, posten, taxiföretag, skola och hemtjänst.

De yrkesförare och privatpersoner som kör utmed Ölands vägar ska känna sig mer nöjda. Därför har Vägverket och dess entreprenör NCC tagit initiativet till Trafikantrådet.

– Vi har försökt nå er som kör på vägnätet. Ni ser vad som händer, säger Åsa Tolf på Vägverket region sydöst. Hon har varit med om att starta andra trafikantråd i regionen.

På Öland finns 53 mil statlig väg. Tanken med Trafikantrådet är att de som befinner sig på vägarna ska kunna mötas och diskutera problem och möjligheter.

– Här kan ni ta upp behov som finns, och problem som kan rättas till enkelt eller på längre sikt, säger Åsa Tolf.

SNÖRÖJNING OCH SALTNING

Två stora frågor under det första mötet var snöröjning och saltning av vägarna. David Nilsson, lärling på NCC, förklarade hur snöröjningen fungerar beroende på vilken klass de olika vägarna har.

– Den östra sidan har problem hela tiden, särskilt vägen från Gårdby till Tvetavägen. Så nyttjad som den är, säger Örjan Jansson från företaget Mjölkfrakt Öland.

En diskussion följde om huruvida plogbilarna är där de behövs eller inte och om blåst påverkar snöröjningen.

– Vi vet var det brukar blåsa igen och det tar vi hänsyn till, svarar David Nilsson.

Rådet kommer att mötas två gånger om året, inför varje vinter- respektive sommarsäsong. Planen är att varje deltagare ska vara med vid 5-6 möten, och därefter lämna över rollen till en kollega.

– Jag tror att detta kan skapa ett nätverk. Och det som sägs här bör ni ta med till era kollegor, råder Åsa Tolf deltagarna.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.