Nyheter

Träff för tillväxt och utveckling

Nyheter • Publicerad 15 februari 2008

ÖLAND

Den 27 februari hålls 2008 års Knutpunkt Näringsliv på Träffpunkt Öland. Årets upplaga är den 15:e i ordningen och den här gången är temat ”Tillväxt och utveckling”.

– Det är upplagt som ett Öppet Hus där man kommer och går när det passar. Det är ingen deltagaravgift och ingen föranmälan, säger Mörbylångas näringslivschef Tage Selander som tillsammans med borgholmskollegan Anders Nyholm håller i trådarna.

Programmet börjar efter lunch och pågår sedan till kvällen. En intressant talare är Jan Andersson, näringslivschef i Åre, som ska berätta om samarbetet mellan kommunen och företagarna som skapat det starka varumärket Åre.

FYRA SEMINARIER

Träffen innehåller också fyra seminarier. Lars Wellin, projektledare för Föreningen KalmarÖlands landsbygd, ska informera om Leader-projektet, en metod för att förbättra utvecklingen på landsbygden, och Lennart Ohlsson från Ölands Bank ska ge bankens syn på Ölands ekonomi. Lars Isaksson, vd för Sveriges Campingvärdars Riksförbund, finns också på plats och kommer att berätta om hur samverkan leder till utveckling inom campingbranschen. Det fjärde seminariet uppehåller sig kring projektet Station Linné, där projektledaren Dave Karlsson från Uppsala universitet är talare. På företagarträffen blir det också prisutdelning till Årets Företagare i Borgholm respektive Mörbylånga, Årets Unga Företagare i Borgholm och Årets Entreprenör i Mörbylånga.

PÅ RESANDE FOT

Ölands Näringslivskontor, som det numera heter, kommer att vara en hel del på resande fot i vår. Den 8-9 marshålls Expat Utrecht, emigrationsmässan i den holländska staden med samma namn, där man tidigare deltagit för att locka med inflyttning till Holland. Idag finns det elva familjer som tagit det här steget och lika många är på väg hit. Den 11 marshålls Skandinaviendagarna i Berlin och den 15 april är det Skandinaviendagar i Dortmund. Och den 18-19 juniarrangeras en demografisk konferens i den lilla franska staden Avenge, cirka 20 mil söder om Paris.

– Man har noterat Ölands arbete med att skapa inflyttning och ser själva paralleller med sin egen region, säger Anders Nyholm.

KOSTAR INGENTING

Och att det är lite tyngd över konferensen visas genom att det blir Frankrikes president Nicolas Sarkozy som kommer att inviga den.

– Sammantaget för alla evenemang är att vi har blivit inbjudna, och man står för såväl monterplats som marknadsföring. Vi behöver bara ta oss ditt och som exempel kostar resan till Dortmund bara en krona med Ryanair.

Och vi, det är både folk från näringslivskontoret, politiker och en del fall också allmänheten. Som till exempel den utflykt till Gotland som kontoret tillsammans med Ölands Skördefest kommer att göra den 17-18 maj då det är dags för öns nya matfest ”Primörpremiären”, där gutarna haft just Skördefesten som förebild.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.