Totalkoll på alkohol i midsommar
ÖLAND
Politiker, allmänhet, och givetvis polisen vill naturligtvis inte se en repris på förra årets midsommar på Öland, eller rättare Köpingsvik.
Fler poliser än någonsin är kommenderade till ön främst Borgholms kommun, fler alkokontroller ska genomföras, till och med en mobil polisstation ska införskaffas.
På polismyndigheten är man i full färd med att planera för en minimering av störningar under årets stora suparhelg.
VI har etablerat ett samarbete med Borgholms kommun och redan löst vissa problem. Dit hör exempelvis belysning på Strandpromenaden, säger informationschefen på Kalmarpolisen, Ulf Karlsson.
Och därmed har han spontant redan ringat in det stora problemet när det gäller midsommarfirande på Öland Borgholm.
Ja, och våra insatser är koncentrerade till just Borgholm. Och bekymret är Köpingsvik.
MOBIL STATION
Många av polisens nya insatsmodeller är kända sedan en tid tillbaka: olikfärgade identitetsband för campingarna i området, omfattande alkoholkontroll, kontroll av ungdomliga bilbesättningar, med mera, med mera.
Allt det här är ganska personalkrävande. Men vi kommer också att ha fler poliser på plats än förr året, försäkrar Ulf Karlsson.
Fler inhyrda från andra distrikt?
Nej vi klarar det med egna styrkor.
Hur många är då fler poliser?
Ulf Karlsson kan, alternativt vill, inte säga något exakt antal. En anledning kan vara att det inte är samma storlek på styrkan varenda timme på dygnet.
Men det kan röra sig om totalt ungefär 100 poliser. Det är en stor kommendering.
En del av dessa poliser kommer för övrigt att befinna sig i på en mobil polisstation som ska sättas upp i närheten av Strandpromenaden i Köpingsvik.
Vi har beställt en sådan station och hoppas den kan vara i bruk till midsommar.
TOTALKOLL
En detalj i polisens preventionsarsenal är alkoholkontrollen det som pressen gärna brukar rubricera i termer av alkotull, eller Kläppemodellen. För mindre minnesgoda läsare var alltså Rolf Kläppe en tidigare länspolismästare som blev riksbekant när han lät meddela att polisen skulle genomsöka varenda bil som for över Ölandsbron inför en midsommar på tidiga 1990-talet.
Alkoholtull gapade såväl lokal- som riksmedia och ängsliga 50-årsfirare ringde till Kalmarpolisen och ansökte om tillstånd att föra sprit över bron.
Fast idag kallar vi det för Kronobergsmodellen, skrattar Ulf Karlsson.
Men det är i princip samma sak. Vi kommer att stoppa bilar med ungt folk och beslagta alkohol där vi ser att personerna är underåriga.
Vi kommer också att röra oss ute, även till fots, och beslagta alkohol där vi finner det påkallat och dessutom identifiera vilka personer det rör sig om.
Totalkoll på alkohol med andra ord.
Det kan man lugnt säga.
SKRÄMMER TURISTER?
Allt detta med totalkoll och mer poliser kan ju låta som utmärkta förutsättningar för en lugn midsommar. Men det finns en baksida på allt detta alko-kontrollerande och förtätande av polisstyrkorna på en liten plätt som Öland och Borgholm.
Ser ni inom polisen inte att det finns en risk för att Öland får dåligt rykte och att folk, turister, inte kommer till ön?
Det ryktet har vi inget emot.
Kortfattat och glasklart.
Ulf Karlsson medger dock ändå att man inom polisväsendet förstår problemet.
Och dessutom kan det för övrigt bli så att familjer och vanligt folk, som inte ingår i stora ungdomsgäng, i större utsträckning vågar fira midsommar i Borgholm.
Nu ligger förstås problemen inte enbart i ungdomsgäng och fylla. Det finns vuxna idioter också. Men huvuddelen av midsommarproblemet kretsar kring ungdomar, gängbildning och för mycket alkohol.