Torslunda lösningen på skolproblem
FÄRJESTADEN
En av landets absolut äldsta skolor, Torslundaskolan, uppförd redan 1839 (tre år innan den obligatoriska folkskolan infördes) kommer att få en ny och central roll i kommunens nya skolorganisation.
Det vill säga om den tillfälliga skolberedningens intentioner får gehör. Med tanke på att skolberedningen är en parlamentariskt sammansatt grupp, borde dock beredningens idéer om hur man ska lösa kommunens skolsituation inte stöta på alltför mycket patrull.
Efter ordföranden, Günter Ruchatz (M)s, presentation av det första delbetänkandet, haglade för ovanlighetens skull också lovorden över gruppens arbete.
Beredningen har annars jobbat med bilan över huvudet. Trycket på förskolor och skolor i den norra kommundelen är starkt. Eller som Günter Ruchatz uttryckte situationen:
Det är fullt i skolorna. Och vi har fortsatt inflyttning.
GYMPA OCH SLÖJD
Beredningens lösning är att bygga ut Torslunda skola med det snaraste. Av de fyra skolor som finns i den norra kommundelen Glömminge, Gårdby, Färjestaden och Torslunda är Torslunda skola, som beredningens ordförande påpekade, mest central.
Dessutom är Torslunda skola den enda skola som inte är komplett.
Vad Ruchatz syftade på är förstås, vilket även diverse intresseföreningar ofta påpekat genom åren, att Torslunda skola saknar såväl gymnastik- som slöjdsalar.
NYA KARTOR
Skolberedningens lösning på det akuta trycket blir således dels att bygga ut Torslundaskolan till en komplett skola, dels att rita om kartan för upptagningsområdena. Elever i Algutsrum ska hädanefter beredas plats i Torslunda för att därmed minska trycket på Glömminge.
Problemet Gårdbyskolan, som är knökfull i varenda vrå - inklusive källaren, löser man genom att bussa årskurs 6 till Torslunda. Gårdby skulle således bli en F- 5-skola.
Även upptagningsområdet i Färjestaden vill beredningen förändra för att minska trycket på Färjestadens skola. De områden där det planeras nybyggnation framöver, blanda annat längs Järnvägsgatan, kommer att tillhöra Torslundas upptagningsområde.
BORGHOLM?
Anna Kajsa Arnesson (C), öste först beröm över beredningen (som så många andra):
Snabbt och bra jobbat, sa hon och tycket dessutom att det var glädjande att man tänkt på att behålla stadieskolorna.
Men att flytta 6:orna från Gårdby hjälper inte. Lokalbehoven kvarstår.
Hennes förslag utmynnade i någon slags plakatslogan:
Tänk om, tänk nytt och bygg nytt i Gårdby.
Något som även Malin Hedberg (S) höll med om. Charlotte Barvestad (ÖP) presenterade en annan variant på temat:
Har ni tänkt på samarbete med Borgholm? Det finns en skola i Runsten.
Även Berne Klysing (FP) klinkade lite på den temavariationen:
Jag saknade några textrader om samarbete med Borgholm.
Det musiken gillade dock inte Günther Ruchatz.
Kommunen bör ta han om sina egna barn, sa han men skulle inte ha något emot om andra kommuners elever dundrade in i Mörbylånga kommun.
Jag hoppas att Mörbylånga blir så attraktivt att föräldrar vill placera sina barn här.
Skolberedningens kommer att vid nästa fullmäktige, i slutet av juni, presentera del II av sitt betänkande för att efter sommaren (i september) lämna det slutgiltiga förslaget om kommunens framtida skolorganisation.
Då kommer även det eventuella högstadiebygget i Färjestaden upp på fullmäktiges bord.