Annons
Nyheter

Torrlagt på nattklubben Lotus?

Nyheter • Publicerad 21 juni 2007

BORGHOLM

För höga ljudnivåer och inblandning i mångmiljonkonkurs – nu hotas den omdiskuterade nattklubben Lotus av torrläggning.

Annons

– Mitt förslag till beslut är återkallelse av serveringstillståndet, förklarar Bo Johansson, alkoholhandläggare i Borgholm.

Den forna missionskyrkan efter Södra Långgatan har genomgått en märklig resa, från Guds och fridens boning till stimmigt nöjesställe och kopplingar till en mångmiljonkonkurs med frågetecken. I januari stängde nattklubben D12 i Uppsala efter kollapsade finanser. Två av de tre i styrelsen för konkursbolaget fanns vid tidpunkten även i styrelsen för Lotus i Borgholm.

– Jag har haft kontakt med konkursförvaltaren och det finns oklarheter i konkursen, konstaterade alkoholhandläggare Bo Johansson efter bolagets krasch.

TRE MILJONER

I intervju med Ölandsbladet berättade konkursförvaltaren Magnus Isacsson om stora brister i bokföringen, komplicerade transaktioner mellan D12 i Uppsala och Lotus i Borgholm samt avsevärda skulder.

– Bolaget har i princip inga tillgångar, däremot väldigt stora leverantörsskulder. Dessa uppgår till tre miljoner kronor och en stor del består av skuld till bryggeriet.

OEGENTLIGHETER

Efter utredning – ”utreda huruvida serveringsverksamheten bedrivs i enlighet med reglerna i alkohollagen” där flera remissinstanser yttrat sig, däribland skatteverket och polisen – går Lotus mot torrläggning.

– Arbetsutskottet i socialnämnden har ärendet den 2 juli och mitt förslag till beslut är återkallelse av serveringstillståndet och det med omedelbar verkan. Och det på grund av en massa oegentligheter, man har helt enkelt inte följt bestämmelserna och inte gjort rätt för sig överhuvudtaget. Konkursen är en tung del i sammanhanget, säger Bo Johansson.

KOMMER VARNAS

Annons

Under våren har Lotus även tappat styrelsemedlemmar.

– Nu finns endast en styrelsemedlem, det måste vara tre. Andra exempel på brister är inga restaurangrapporter och inga kontrolluppgifter gällande personalen.

Nattklubbsverksamheten på Lotus har även varit föremål för kritik från de boende i omgivningen. Mänger av klagomål har riktas mot ljudnivån och inför årets säsong hotas nattklubben av ett 25 000 kronor stort vite varje gång gällande riktvärden överskrids. Samtidigt kommer en restaurang i Borgholm att varnas.

– Varning innebär att det finns skäl för återkallelse, men att det stannar vid varningen eftersom bristerna rättats till. I det här ärendet gjorde skatteverket revision i företaget och hittade bristande bokföring.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons