Annons
Nyheter

Toppmodern studio på Zokker

Nyheter • Publicerad 12 oktober 2012

MÖRBYLÅNGA

Fritidsgården Zokker har fått en helt ny studio, med toppmodern utrustning för att kunna producera både musik och film. Nu erbjuds kurser för den som vill utvecklas inom dessa områden.

Annons

– Vi har oändliga möjligheter för vad vi kan göra här, säger filmläraren Daniel Satari.

Inne i studion luktar det nytt. En blandning av trädoft från väggarnas nya panel och elektronik från de nyligen uppackade datorerna. Ett trumset tronar mitt på golvet och en gitarr är upphängd på väggen. Ett stort fönster gör att man kan se ut på det skrivbord som står utanför studion. Här finns allt som krävs för att redigera och mixa det som görs på andra sidan fönstret.

Vid en mikrofon står 15-åriga Janine Georgsson från Färjestaden. Hon går en kurs i musikproduktion hos musikläraren Johan Grusell.

– Det här är spännande, det ska bli kul att lära mig hur jag spelar in mig själv, säger Janine som både sjunger och spelar gitarr.

FÖRTROENDE

Johan Grusell leder redan två kurser i musikproduktion.

– Jag anpassar kurserna efter vad eleverna vill lära sig.

Tanken är att ge ungdomarna möjlighet till att inte bara spela sin musik, utan också spela in den.

– När vi känner att en person behärskar studion och tekniken delar vi ut ett studiokörkort. Sedan kan personen komma hit och jobba själv så fort fritidsgården är öppen. Det blir som en sporre och det är viktigt att visa ungdomarna att de får det förtroendet. När jag var 14 år repade jag i det gamla pumphuset i Mörbylånga. De såg att jag ville väldigt mycket och gav mig en nyckel så jag kunde komma dit när jag ville, utan den hade jag inte varit där jag är idag, säger Johan Grusell som för de flesta är känd för att ha varit med och grundat Öland Roots.

– Det handlar om att berömma och ge vatten på kvarnen som heter driv. Alla har viljan att utvecklas, men belöning i förtroende är guld värt, säger Anna Forsgren, också lärare på Kulturskolan (se artikel intill).

Annons

UTRUSTNING MED MÖJLIGHETER

Med hjälp av filmutrustningen som finns i huset kan det i förlängningen handla om att spela in sin egen musikvideo eller varför inte spela in en livekonsert som sker i huset.

För den som vill lära sig film erbjuds alla led inom filmproduktion, från grundläggande teori till redigering och att filma green screen. Det senare är en teknik då man under filmningen har en grön eller blå bakgrund. Med hjälp av särskilda datorprogram kan man sedan föra in en bild eller film istället för den gröna eller blåa bakgrunden.

– Hade jag haft den här utrustningen när jag började intressera mig för filmproduktion så hade jag sluppit åka till Kanada och USA för att utbilda mig, säger Daniel Satari.

Alla möjligheter finns. Nu handlar det om att nå ut till de som kan vara intresserade, och man vänder sig till alla åldrar.

–  Av erfarenhet har jag lärt mig att det tar tid. Man får ha tålamod när man jobbar på små ställen. Men det kommer att lossna, säger Johan Grusell.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons