Annons
Nyheter

Tomtmark i Stora Frö ifrågasätts

Nyheter • Publicerad 15 oktober 2012

STORA FRÖ

I en överklagan till länsstyrelsen ifrågasätter grannar att en ny tomt planeras i nära anslutning till hästhållning.

Annons

Ärendet gäller sju nya tomter som planeras nordost om badplatsen Haga Park. Enligt Mörbylånga kommun är avståndet till svinhållning över 500 meter och avståndet till hästhållning i norr omkring 200 meter. Men de överklagande grannarna menar att detta inte stämmer när det handlar om en av tomterna. Istället uppger de att gränsen mellan tomten och hästarnas beteshage bara utgörs av en mindre gångväg, utan någon skyddande vegetation. Grannarna befarar att det finns risk för olägenheter på tomten, till följd av lukt, damm, flugor och allergener från hästarna. De önskar därför ett skyddsavstånd på 50 meter. Grannarna har yttrat sig om dessa förhållanden redan i samband med det inledande samrådet kring planen.

Länsstyrelsen anser dock att kommunen har skött planärendet på ett formellt riktigt sätt. Enligt länsstyrelsen har kommunen kommit fram till att det endast handlar om ett fåtal hästar och därför rör det sig inte om en betydande störning. Länsstyrelsen håller med om detta: ”Avståndet mellan bostäder och hästhållning får därför bedömas som skäligt”, skriver myndigheten i sitt beslut.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons