Annons
Nyheter

Tomater inte längre lönsamma

Nyheter • Publicerad 17 november 2008

TVETA

Alla som kör mellan Färjestaden och Norra Möckleby kan inte ha undgått det enorma växthus som står på sidan om vägen i Tveta. En vägskylt skvallrar om att här odlas tomater, men så är inte längre fallet.

Annons

– Det finns ingen lönsamhet i tomater längre. Det går att köpa tomater från Polen för halva priset, säger Börje Johansson, pappa till Camilla Andersson som driver företaget Nya Ölands tomater.

Börje Johansson menar att odling av tomater är arbetskrävande och en dyr sysselsättning eftersom olja krävs för att värma upp växthuset, och priset på olja är högt. Därför började Camilla Johansson att trappa ned tomatverksamheten redan i fjol, och sommaren som gick odlades inga tomater.

JORDGUBBAR

Däremot satsar hon på jordgubbar. 60 000 plantor för att vara exakt. Och plantorna fyller hela växthuset.

– Jordgubbar är inte så värmekrävande utan klarar de 20 grader som är där inne, förklarar Börje Johansson.

Jordgubbarna säljs dels i anslutning till växthuset, men också i livsmedelsbutiker. Och till dem som kör förbi Tveta idag och undrar varför det verkar så tomt och ödsligt, ger Börje Johansson ett enkelt svar:

– Jordgubbar odlas från februari, och börjar sedan skördas i maj.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons