Nyheter

Tog för många jamare – blir av med sina katter

Nyheter • Publicerad 27 juli 2012

SÖDRA ÖLAND

Länsstyrelsen omhändertar nu fyra katter som vanvårdats av en man med alkoholproblem på södra Öland. Detta sedan katterna fått leva i sin egen skit och inte fått ordentligt med mat.

Det var i början på juli som socialtjänsten fick in en anmälan gällande mannen som bodde själv med sina fyra katter – Stortussan, Lilltussan och kattungar med smeknamnen Småtussorna.

Anmälaren ansåg att bostaden var en sanitär olägenhet i bedrövligt skick och att katterna for illa. Detta var också intrycket som djurskyddshandläggaren fick när de besökte bostaden – med döda fåglar, glasflaskor, glassplitter, kattmatsburkar, kattbajs, matrester och skräp överallt i lägenheten. Det luktade då starkt av smuts och kattbajs.

Mannen hade redan tidigare uttalat att han inte kunde sköta katterna och socialtjänsten hade i flera år försökt få honom att sköta hemmet men utan resultat. Men när han fick beskedet av länsstyrelsen att ”det inte är acceptabelt att låta katterna leva i en sådan undermålig miljö” och att de var tvungna att omhänderta katterna då ville han ha kvar Stortussan och Lilltussan.

SKITER I KATTERNA

Det gick inte länsstyrelsen med på, varpå kattägaren utbrast ”Jag skiter i vad som händer med katterna. Vill jag ha en ny katt så skaffar jag det ändå”.

Enligt länsstyrelsens bedömning är det saknar katterna tidvis mat, vatten och skydd för väder och vind. De underkände även miljön efter katternas avföring fanns överallt i huset.

Länsstyrelsen fångade in tre av katterna vid kontrollen och lämnade över dessa till polisen. Katten Lilltussan gick dock inte att hitta vid omhändertagandet. Eftersom katterna visat sig vara sociala och trevliga kommer de nu att säljas eller överlåtas på annat vis.

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.