Annons
Nyheter

Toabesök kan stoppa folkomröstning

Nyheter • Publicerad 30 april 2009

Under nästa vecka kommer informationsmaterial inför folkomröstningen på Öland den 7:e juni att delas ut till samtliga hushåll på ön. Men frågan är om det är lönt. Per Lublins toabesök vid senaste fullmäktige kan stjälpa hela folkomröstningsprojektet.

Mörbylånga kommun har sagt ja till att genomföra en folkomröstning den 7:e juni, där medborgarna ska få besluta om Öland ska slås ihop till en kommun eller fortsättningsvis vara två kommuner som idag. För en knapp månad sedan, den 30:e mars, beslutade Borgholms kommunfullmäktige sammaledes – trodde de folkvalda.

Annons

Men man hade inte räknat med Per Lublin – trots att man borde ha en viss vana vid det här laget. Han överklagade beslutet i absolut sista möjliga sekund sistlidna fredag. Och den formella anledningen till överklagandet?

Per Lublin befann sig på toaletten då beslutet togs...

I protokollet fanns nu inte Lublins frånvaro noterad varför han genast hittade detta lilla kryphål för ett formellt överklagande av fullmäktiges beslut.

Kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C) hoppas nu att detta inte ska innebära att folkomröstningsproceduren omöjliggörs.

– Vi har tillskrivit länsrätten och vädjar om skyndsam behandling av ärendet. Och att hans begäran om överprövning lämnas utan bifall.

– Och jag har gott hopp om att det ska gå vägen.

Fullt lika säker är inte kommunalrådskollegan i den södra ö-kommunen, Kent Ingvarsson (M).

– Nej, det är frågan om det kan bli någon folkomröstning överhuvudtaget.

– Länsrätten är inte kända för att jobba snabbt. Och det är mycket som ska hinnas med innan den 7:e juni.

Risken är således överhängande att det skiter sig med den öländska folkomröstningen...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons