Annons
Nyheter

Tji plank mot grannens flugor

Nyheter • Publicerad 19 december 2007

BLÄSINGE

Klagosången till trots – en trio ”drabbade, utsatta och kränkta” personer får fel av miljödomstolen i en lantbrukstvist på norra Öland.

Annons

Trion, två kvinnor bosatta i Bläsinge på norra Öland och en kvinna med Nybro som hemadress, har länge krävt att en lantbrukare i Bläsinge ska sätta upp plank eller stenmur mot deras fastigheter. Vad de klagande klagat om? Utsikten – och flugorna.

”Det går även att se rakt in i kostallet eftersom såväl dörrar som fönster är borttagna. De vill ha skydd för att inte behöva se gårdsplanen och kostallet och för att komma ifrån störande ljud och flugor”, sägs det i miljödomstolens dom där det även betonas att kvinnorna känner sig drabbade, utsatta och kränkta av flugorna, utsikten och verksamheten hos grannen, lantbrukaren.

AXELRYCKNING

Miljödomstolens granskning på plats slutade dock med en axelryckning:

”Insynsskydd brukar krävas runt skrotupplag och liknande verksamheter som stör landskapsbilden och därmed miljön i vid bemärkelse. De iakttagelser som miljödomstolen gjort vid synen ger vid handen att de berörda fastigheterna ligger i en jordbruksbygd och att jordbruksdriften inte avviker från vad som vid utförandet av en sådan verksamhet normalt bör tålas av närboende”, skriver rätten och avslår trions överklagan.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons