Nyheter

Tjejer på surfbrädan

Nyheter • Publicerad 23 juli 2010

MÖRBYLÅNGA

Knappt var tionde surfare är tjej.

Men det vill surfentusiasterna på Öland ändra på nu.

– Vi vill samla tjejerna och inspirera dem, säger Emma Johansson som är med och arrangerar en speciell tjejdag på Haga Park.

Surfingsporten har verkligen fått fäste på Öland och inte minst Haga Park är ett rent paradis för utövarna. Men trots det stora intresset saknas det tjejer bland de aktiva.

– Tittar man ut över vattnet nu är det bara killar, säger Emmi Roosling i Ölands Windsurfingclub och pekar ut mot Kalmarsund där surfarna trängs på sina brädor.

SOMMARPROJEKT OCH TJEJDAG

Just nu håller Roosling tillsammans med Emma Johansson i något som kallas Sommarprojektet. Det är en surfarskola för alla som är sugna på att testa och under torsdagen arrangerades en dag enbart för tjejer.

– Vi vill samla tjejerna och gärna inspirera dem till att vilja surfa, berättar Emma Johansson.

Varför tror ni att det är så få tjejer som surfar jämfört med killar?

– Det är ofta så i actionsporter. Det här är en sport som är ganska tuff och krävande, förklarar Johansson.

Vilket kan skrämma bort en del tjejer menar du?

- Ja, precis. Det är ändå mäktiga krafter som man har att göra med där ute.

Även förra året körde man en speciell tjejdag och hela idén har fört med sig positiva effekter.

– Intresset har blivit mycket större. Vi har jobbat hårt med att marknadsföra oss, bland annat genom en väluppdaterad blogg, säger Emmi Roosling.

OMTYCKT INITIATIV

På programmet under tisdagseftermiddagen stod lite teori, genomgång på land, givetvis en stund ute på vågorna och avslutningsvis grillning.

Deltagarna var positiva till initiativet och välkomnar liknande projekt.

– Det är bra med en prova-på-dag som den här. Alltid när man är i ett nytt sammanhang känner man sig lite osäker, men när det arrangeras något sånt här så blir det av att man vågar prova, säger Jeanette Wåhlstrand från Stora Frö.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.