Nyheter

Tjällossningen ställer till det

Nyheter • Publicerad 24 mars 2010

ÖLAND

Normalt sett brukar öländska vägar vara relativt förskonade från bekymmer med tjällossning. Men i år kommer de inte undan, och värst drabbad är vägen mellan Resmo och Stenåsa.

– Den vägen är väldigt ojämn, där bör man köra riktigt sakta. Inte mer än 40-50 kilometer i timmen, säger Susanne Östangård, projektledare för Vägverket på Öland.

Tjäle bildas när vattnet i marken fryser. Det här årets sällsynt kalla och långvariga vinter gör att tjälen satt sig ordentligt även i södra Sverige, och nu när temperaturen stiger uppåt börjar de frusna vägarna att tina. Det leder till sprickbildningar och gropar i vägbanorna.

Skadorna på svenska vägar kan på sina håll leda till att Vägverket måste införa tillfälliga begränsningar för fordon som väger mer än 12 ton. I Jönköpings, Kalmars, Kronobergs och Östergötlands län kan mellan 100 och 150 mil beröras.

Men ännu är ingen sådan begränsning aktuell på Resmo-vägen.

– Nej, vi har inte satt ner den vägen. Men det kan bli så om vi ser att den blir alldeles för mjuk, säger Susanne Östangård.

Hon tror dock att Öland kommer att klara sig lindrigt undan när det gäller tjälskadorna.

– Här består inte marken av lika mycket tjälbenäget material, bland annat för att en stor del av marken utgörs av kalksten. Dessutom finns många stora, öppna ytor som gör att det torkar upp snabbt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.