Annons
Nyheter

”Tjafset runt Skördefesten gjorde att jag klappade ihop”

Nyheter • Publicerad 5 september 2007

ULLEVI

Ingen rast, ingen ro och telefonen ringer i ett. För att ha legat på akuten med hjärtbesvär, verkar ”Skördefestmajorskan” Anne Wilks mer än lovligt aktiv.

Annons

– Så fort jag kopplade in telefonen när jag kom hem från sjukhuset trädde jag in i tjänst igen.

Skördefesten står för dörren och stressfaktorn är givetvis på högsta nivå. Men enligt Anne Wilks har det inte gjort henne sjuk förut.

– Det här är elfte gången som vi kör Skörde, så jag har vanan inne. Nej, det är allt det här tjafset runt omkring som har varit jobbigt och kanske fått detta uttryck, alltså att jag klappade ihop.

”Allt det här tjafset” inbegriper främst egendomliga skrivningar från Ötab-ledningen (ordförande Edmark) till kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (c) i Borgholm, där det bland annat påpekades att Skördefesten är ett ”mycket tveksamt bolag både ekonomiskt och förvaltningsmässigt”.

– Vi som jobbar direkt med Skörde har ingen insyn numera. Det sköts på annat håll. Kritiken borde alltså falla på den som kom med budskapet, kommenterar Anne Wilks det hela med en viss syrlighet.

ENORM RÖRA

Skördefestarbetet pågår, som redan antytts för fullt, och Anne Wilks försöker koppla bort allt utom själva det praktiska arbetet i sig.

– Men det är inte lätt, suckar hon mellan tele-samtalen som aldrig slutar komma.

Hur ser då Anne Wilks på turistbolaget Ötab och dess roll i sammanhanget?

– Ingen vet något bestämt. Herregud ingen tycks veta ens i vilket förhållande Skörde står till Ötab. Är det så säkert att vi är ett dotterbolag till turistbolaget... Nej, det är en enorm röra. Och inte har det blivit bättre på sistone. Det är som att försöka slå ihop två helt olika kulturer. Det går inte.

Annons

”DEN ANDRE”

Anne Wilks som också är högst aktiv i det kommunalpolitiska livet, är på ett sätt involverad i Ötab (kommunen äger tillsammans med Borgholm hälften av bolaget). På frågan om kommunerna ska rädda bolaget vid en eventuell kris, svarar hon klart ja.

– Är det ett krisläge vill jag självklart att kommunerna stöttar Ötab.

När det gäller pengarna som Skördefesten drar in blir svaret dock något annorlunda.

– Självklart ska inte Skördefestens pengar gå åt inom Ötab.

Turistbolaget verkar dock gilla att Anne Wilks är på benen igen. Mitt under intervjun dundrar ett blomsterbud in och levererar en bukett  med hälsning från Ötab. Men som Anne Wilks snabbt kan konstatera:

– Den är signerad av Gustav (Öholm, Ötab-vd, reds anm) – inte av den andre.

”Den andre” – det är ordföranden, Rolf Edmark som haft synpunkter på hur skördefestarbetarna skött sitt värv...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons