Nyheter

Tips stärker polisen – ”på rätt väg”

Nyheter • Publicerad 4 september 2009

TV3-programmet Efterlyst gav polisen flera bra tips i utredningen av midsommarmordet i Köpingsvik.

– En knuff framåt. Tipsen stärker oss i vår uppfattning att vi jobbar rätt, säger polisens informationschef Ulf Karlsson.

En eller flera gärningsmän jagas sedan knivöverfallet efter strandpromenaden i Köpingsvik, där midsommarfirande Daniel Strålhake från Linköping knivskars till döds.

Inslaget om mordet i 3:ans Efterlyst gav polisen ett 20-tal tips, där merparten pekade åt ett bestämt håll.

– Inget ”oj-tips”, men namn på personer som uppgavs vara mer eller mindre inblandade och som sedan tidigare finns i utredningen. En del av dessa personer har även hörts och kan bli hörda ytterligare gånger, säger Ulf Karlsson, nöjd med utfallet.

– En knuff framåt. Efter Efterlyst känner vi än mer att vi är på rätt väg. Utredarna får en bild av vilka personer som är inblandade, sedan ska det ett snäpp till, att veta vem som gjort vad. Den dagen vi kan gripa någon, eller några, måste vi också kunna föra det i bevis.

Många av tipsen till Efterlyst och polisen var anonyma.

– Därmed är det svårt att veta om det var helt nya personer som hörde av sig. Jag tror på både ock, men kan tänka mig att många var nya.

En tidigare ”okänd” uppgift kring mordet på Daniel Strålhake kom fram via Efterlyst. Detta sägs på programmets hemsida:

”Midsommarkvällen började med att Daniel och barndomsvännen Johnny satt vid sitt tält och drack öl, men när klockan började närma sig midnatt bestämde de sig för att gå längs strandpromenaden bort mot Gröndals camping. Efter att de gått en kort bit hamnade Daniel i bråk med två tjejer”.

Att gnistan till tragedin efter den mörklagda strandpromenaden fanns i bråket med de två tjejerna har polisen tidigare förtigit.

– Jaså, skriver de så, då har de (Efterlyst) alltså pratat med någon av Daniels kompisar. Det vi sagt är att Daniel och hans kompisar hamnade i bråk, säger polisens informationschef Ulf Karlsson.

Redan dagen efter mordet/dråpet i Köpingsvik gick polisen ut och med signalement på två kvinnor, eftersökta som troliga vittnen till knivöverfallet där fyra personer knivskars, varav Daniel Strålhake så svårt att han avled.

Och de ni sökte var de två kvinnor Daniel kom i bråk med?

 

– Så är det, så har jag uppfattat det. Vi fick tips om vilka de var och tog kontakt med dem.

– De är vidtalade, men har inte upplevt att de varit i bråk med någon, möjligen att de blivit knuffade.

Enligt uppgifter till Ölandsbladet är de unga kvinnorna hemmahörande i Kalmar och ingick i ett större Kalmar-sällskap som firade midsommar i Köpingsvik. Personer i deras umgängeskrets spelar en central roll i nätforumsspekulationerna kring Daniel Strålhakes död.

– Kvinnorna finns kvar i utredningen, men är inte misstänkta. Kretsen kring tjejerna är givetvis intressant för oss, säger Ulf Karlsson.

Tidigt i polisens förundersökning fanns även ett Norrköping-spår. Ett större gäng från Norrköping hade setts fly från mordplatsen, någon med blodig tröja. Nu, och efter flera förhör, avfärdar polisen Norrköping-spåret.

– Det är så utredningar fungerar, efter hand kan en hel del uteslutas. När det gäller de här killarna från Norrköping var de på platsen och kände sig hotade eller skrämda, därför sprang de därifrån. Att en av killarna hade blod på tröjan har sin förklaring i att han försökte hjälpa en av de knivskurna, berättar Ulf Karlsson.

Dagen efter tv-sändningen möttes spaningsledning och åklagare för att dra upp riktlinjerna för det fortsatta spaningsarbetet. Kalmar Tingsrätt utsåg under onsdagen målsägandebiträde till den döde Daniel Strålhake samt de personer som skadades vid överfallet.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.