Nyheter

Timmervagn mitt på stranden: "Livsfara"

Nyheter • Publicerad 3 juli 2012

KLEVA

Kitesurfare säger sig riskera allvarliga skador på grund av en markägare som vill köra bort dem. Han har ställt en stor timmervagn på stranden för det syftet.

”Jag kan förstå markägaren att de inte tycker det är ok att ni ”titt som oftast“ lägger beslag på strandremsan där familjen brukar bada“, skrev Mörbylånga kommuns tjänsteman i sitt svar till Robert Wallén, som driver Öland kitecenter. Han hade skrivit till henne för att klaga på att markägaren till en strandremsa söder om Kleva strand hade ställt ut en stor timmervagn för att hindra att de surfade där. Oprofessionellt, tycker Robert.

–Det är inte rätt, hon ska ju företräda det allmännas intresse, säger han.

LOCKAR FOLK

Han och flera andra kitesurfar på stranden, och menar att den är en av få platser som verkligen lämpar sig för sporten, som han uppger lockar mer folk än någonsin till ön. Öppna platser utan hårda objekt på stranden och långgrunda vatten är några av kriterierna för vad som utgör en bra strand, samt att det inte är iordninggjord badplats där de är i vägen för andra. Det var just vad markägaren tyckte att de var, och efter att först ha försökt köra bort dem ska han ha sagt till surfarna att ”jag ska nog se till att ni inte kan vara här“, varpå timmervagnen dök upp på stranden.

–Den har stått där i ett år nu, säger Robert Wallén.

BRYTER MOT REGLER

Enligt honom bryter det antagligen mot strandskyddsreglerna, då vagnen kan räknas som permanent vid det här laget. Surfarna kommer att forsätta vara på platsen. Roberts kollega Henrik Håkansson på Haga kitesurf menar att det är rent livsfarligt och uppmanar kommunen eller markägaren att agera för att få bort vagnen.

–Jag vet bara att när det händer en olycka, så kommer de ångra sig, säger han.

Ölandsbladet har inte kunnat nå kommuntjänstemannen, då hon är på semester.

TOBIAS ANDERSSON ÅKERBLOM

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.