Nyheter

Tillbaka till stadshuset

Nyheter • Publicerad 18 maj 2011

BORGHOLM

Någon gång i slutet på 1980-talet gick flytten till Folkets Hus.

Den 16 maj 2011 kom fullmäktige tillbaka till stadshuset i Borgholm.

– Mycket trevligt, kommenterade fullmäktiges ordförande Jan Erici (M).

Någon ansåg att fullmäktige var hemma igen.

Andra var direkt kritiska.

Känslorna spretade när fullmäktige efter drygt 20 år av frånvaro hittade tillbaka till stadshuset och tingssalen en trappa upp.

– Egentligen är det här åt helsicke. Jag var emot att flytta tillbaka, förklarade ”åldermannen” Sune Axelsson (S), med på tiden det begav sig och inte helt nöjd med historiebeskrivningen.

TRÅNGT

– Man ger en helt fel bild av varför fullmäktige flyttade till Folkets Hus, att kommunen gick in och stöttade Folkets Hus-föreningen. Så var det inte alls, det är lögn alltihop.

– Tvärtom drev centern och moderaterna på genom Ivar Nilsson och Torsten Björneke och ville att Folkets Hus skulle ta hand om kulturbiten genom att bygga scen och annat, den ena hjälpte den andre - kommunen iklädde sig den ekonomiska biten medan Folkets Hus skulle sköta det praktiska, berättar Sune Axelsson och uttryckte även missnöje med den nygamla lokalen, tingssalen, som sådan.

– Trångt, varmt – och inte det man vill ge till våra väljare.

Andra var mer positiva.

– Allting fungerar bättre här och när stadshuset renoverats för stora pengar ska det vi också nyttja det till max. Att vissa är emot är nog mer än ideologisk fråga, trodde Eddie Forsman (M).

TREVLIGT

Fullmäktigeledamot nummer 20, Socialdemokraternas Veronica Fredlund, kände sig också hemma i tingsalens miljö av gammalt och nytt.

– Det är bättre här, fullmäktige hör hemma i stadshuset. Och jag gillade aldrig stolarna i Folkets Hus...

Nöjd var även fullmäktiges ordförande Jan Erici (M).

– Det känns mycket trevligt att vara tillbaka i stadshuset, det blev väldigt fint och bra med det nya möblemanget och den nya tekniken.

”Den nya tekniken” möjliggör bland att framtida webb-sändningar, något som gjordes på försök under måndagens fullmäktigesammanträde.

Till vän av ordning: fullmäktige gjorde en högst tillfällig visit på stadshuset 2002, anledningen till det återbesöket är dock så här elva år efteråt höljt i dunkel.Ölandsbladet testar fullmäktigesalen

Miljö: + 4.Anrik atmosfär där softad belysning med stilig armatur från förr och spotlights av dags dato ger salen ett behagfullt sken. Väggarna pryds av reliefer av Arvid Källström (Håkan Juholts morfar) samt ett stycke modern konst av större format. De två talarstolarna och närheten till dessa samt det bantade presidiet ett plus. Samtidigt är det trångt om saligheten, få kvadratmeter står outnyttjade. Och det övertäckta pianot i ena hörnet känns direkt malplace.

Åhörarplatser: + 1.Ett tjugotal stolar duger inte långt när skolnedläggningar och omhuldade skogar ska debatteras. Dessutom hamnar merparten av åhörarna längst ner i lokalen.

Ventilation: + 2.Blev snabbt varmt och tämligen unket. Möjligen beroende på att ventilationssystemet, enligt uppgift och under en stund, var ur drift. Då duger ett öppet balkongfönster inte långt.

Teknik: + 4.Webbsändningar på gång, datorstöd till det mesta, högklassig ljudanläggning.

Komfort: +4.Bra sittkomfort i fullmäktigestolarna. Generösa bord med gott om plats för ärendelistor, bilagor, anteckningsblock och annat fullmäktigegodis.

Debattvänligt: + 4.Närhet kan skapa laddning på många sätt och två talarstolar kändes rätt direkt. Och som någon snabbt kommenterade: ”Det är högre i tak här”.

Journalistplatser: - 1.Tre tidningar, i bland fyra, ska slåss om ett smalt bord för 2,5. Går bort.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.