Tillåt inte flyttning av väderkvarnar!
GÄRDSLÖSA
När Ölands kvarnförening på onsdagskvällen höll årsmöte i Gärdslösa IOGT hettade det till under punkten Övriga frågor på dagordningen. Per-Åke Johansson från Sandby-Gårdby hembygdsförening vädjade till mötet att anta ett uttalande om att man inte bör tillåta flyttning av väderkvarnar från den plats där de står.
- Det talas mer och mer idag om att flytta väderkvarnar. Det är så att nackhåret reser sig på mig. Argumentet är oftast att de inte syns där de står. De har stått där de står i hundratals år. Är det meningen att de skall bli trädgårdstomtar allihop, frågade han för att få igång diskussionen.
Och diskussion blev det. Borgholms stadsarkitekt Leo Eriksson fick frågan hur han ställde sig. Och han kunde referera en diskussion som just förts i Miljö- och byggnadsnämnden.
- Vi kom fram till att det finns väderkvarnar och turistkvarnar. Några få kvarnar har hunnit byggas om mer eller mindre till bostäder med balkonger och allt. Dom kommer vi inte längre åt. Men när det gäller att flytta kvarnar från samfälld mark idag håller jag helt med Per-Åke, svarade han.
LÅT STÅ!
Kvarnföreningens ordförande Kennerth Gustafsson kunde sin öländska kvarnhistorik.
- Tittar man i kvarnförteckningen, så finner man att det knappt finns en kvarn på Öland som inte någon gång är flyttad.
Något offentligt uttalande blev det inte, eftersom det är svårt att reglera placeringen av en kvarn, som i lagens mening inte är en byggnad utan ett lantbruksinventarium. Men mötet verkade nöjt med ett kompromisskonstaterande, framfört av länsmuseets representant:
- Låt kvarnarna stå kvar där de senast användes.
BYGGHYTTA
Som en annan övrig punkt informerade hembygdsförbundets ordförande Gay-Olof Alfredsson om planerna på att bygga en bygghytta på Himmelsberga till en kalkylerad byggkostnad av dryga 1,5 miljoner kronor.
- Förbundet reserverade i fjol en halv miljon för ändamålet. Stadsarkitekten Leo Eriksson har ritat ett förslag till byggnad, sade han och pekade på väggen längst bort i lokalen där ritningarna hade satts upp till allmänt beskådande.
- Med stöd från arbetsförmedlingen skulle vi kunna få tillgång till kvalificerad arbetskraft som i övrigt har svårt att komma tillbaka till arbetsmarknaden, fortsatte han.
Karl-Eric Jacobsson från Runstens hembygdsförening var orolig att det skulle bli för dyrt att hyra in sig i den nya bygghyttan om man exempelvis vill tillverka en ny gångås.
- Det blir en byggnad ledig i Runsten, när brandkåren bygger nytt, sade han utan att gå in i detaljer, men de närvarande förstod vinken.
Gay-Olof Alfredsson och Kennerth Gustafsson försvarade placeringen på Himmelsberga. Det skulle inte bli så dyrt att nyttja den, eftersom kvarnföreningen skulle stötta verksamheten och att det kommer att finnas andra intressenter än enbart kvarnägare. Länsstyrelsen talar om den öländska byggnadskulturens tre rödlistade arter - stubbkvarnarna, skiftesverksladorna (högsulorna), och kalkstensbyggnaderna.
- Bygghyttan behövs även för andra former av byggnadsvård. Det finns ingen sådan anläggning i hela Kalmar län, inte heller i Kronoberg, påpekade Gay-Olof Alfredsson.
Det fanns ytterligare en punkt på programmet, nämligen en redogörelse för ett brett upplagt försök att skaffa friska pengar till kvarnunderhåll, men den refererar vi i en text här intill.
FANTASTISKT 2009
Kvarnföreningens årsmöte förlöpte annars helt lugnt, vilket inte bara berodde på att de femtio närvarande smälte de goda kroppkakor som Gärdslösa hembygdsförening tillhandahållit under timmen före årsmötet.
- Vi har ett fantastiskt år 2009 bakom oss, sade ordföranden Kennerth Gustafsson, som ohotad omvaldes för ett år till. Föreningen har vuxit otroligt, kunde han konstatera.
I verksamhetsberättelsen finns många aktiviteter uppräknade. Rådgivningsverksamheten har vuxit kraftigt, inte minst sedan man kunnat diplomera sex nya kvarnreparatörer i Leaderprojektet Bygghytta väderkvarnar, som i dagarna slutförts med en slutrapport. Projektet har också resulterat i en instruktionsfilm på DVD.
VINDFLÖJEL
Man har också gjort en omfattande inventering av Ölands cirka 350 väderkvarnar, och kommer under 2010 att kontakta ett par socknar där det hittills varit trögt med rapporteringen.
Föreningen har också under året beslutat att ta fram en symbol i form av en vindflöjel som skall föräras de kvarnar som försatts i malbart tillstånd. Om ett år hoppas man kunna börja denna premiering.
Ur styrelsen avgick av tidsskäl Monica Orthagen, Björnhovda, och Erik Petersson, Gärdslösa. I deras ställe nyvaldes Göran Blom, N. Möckleby, och Jan-Erik Bernersson, Persnäs. Erling Andersson, Algutsrum, omvaldes på två år. Åke Nilsson, Persnäs, Per-Olof Olsson, Mörbylånga, och Linnea Jonzon, Högby, har alla ett år kvar på sitt mandat.