Till skolan med klump i magen
LÖTTORP
Friends, organisationen mot mobbning besökte Åkerboskolan i Löttorp i början av veckan. De utbildade elever, föräldrar och lärare i hur man upptäcker, förebygger och stoppar mobbning på skolan. 60 000 elever mobbas varje dag i Sverige.
Eleverna från Högstadiet Kronhjorten samlades i bygdegården under stoj och stim. Helt plötsligt avbröts de av en kille på scenen:
– Måste du vara här, försvinn härifrån!
Carl-Henrik Zetterman läste en dikt av en tjej som under en längre tid mobbades. Dikten synliggjorde en mobbad persons känslor och tankar på ett starkt och skrämmande sätt.
– Såren läkte, men inte själen. Hon ville inte vara en levande död och tog livet av sig, sa Carl-Henrik.
Carl-Henrik berättade att han själv blev mobbad i skolan. Hans ”kompisar” anmärkte på hans kläder, hur han gick och på hur han luktade.
– En gång frågade en kille om jag ville följa med på bio, men jag vågade inte.
Carl-Henrik trodde att han skulle få stå där vid bion och killen inte skulle komma. Det hade nämligen hänt en gång tidigare.
VAD ÄR MOBBING?
Om en elev eller en vuxen under flera dagar utsätts för olika slags elaka skämt, kallas det för att den personen kränks. Det finns olika slags kränkningar eller mobbning. Fysisk verbal mobbning kan vara glåpord som ful, äcklig, idiot och klotter på skåp, psykisk mobbning kan vara en grupp som sluter sig i en ring när en person kommer och utesluter den personen.
– Nu finns också elektronisk mobbning, det skickas mms, sms, till och med på nätet sprids saker, berättade Carl-Henrik.
Men det är gruppen som mobbar som inte mår bra, den som blir mobbad har inte gjort något fel och det är absolut inget fel på den personen.
– Vi kan alla välja vad vi säger högt, trots att vi mår dåligt själva.
Carl-Henrik gjorde en övning med eleverna.
– Vågar ni säga vad ni tycker eller faller ni för grupptrycket?
Carl-Henrik frågade bland annat om eleverna hade ljugit för sina kompisar någon gång, om de tyckte att de var en bra förebild. Om de svarade ja skulle de höja händerna över huvudet, svarade de nej korslade de händerna framför bröstet och kanske så vickade de med händerna framför sig. För att göra det ännu tydligare fick eleverna blunda när de skulle svara och då märktes det att svaren blev ärligare. De kunde ju inte se vad kompisen svarade.
Varje dag mobbas 60 000 elever i Sverige, flera går med en klump i magen till skolan och en del orkar till slut inte ens gå till dit.
Carl-Henrik berättade om Sara, en tjej som blev mobbad av några tjejer i skolan. Till slut ville Sara inte gå till skolan och hon litade inte på någon. En kille började hälsa på Sara och visade att han brydde sig om henne, men Sara vågade inte tro på honom förrän efter flera veckor. Efter ett tag hade Sara fått några kompisar just tack vare att den här killen vågade bryta trenden.
– Sara är den tjejen som startade organisationen Friends som nu finns i hela Sverige. Jag vill att ni alla vågar ställa upp och bryta trender, sa Carl-Henrik.
Carl-Henrik slutade med ett citat av Martin Luther King; ”Det är inte de onda människornas ondska som är farlig utan de goda människornas tystnad”.
KAMRATSTÖDJARE
Under eftermiddagen fick eleverna diskutera vad de hade fått lyssna på i bygdegården och några av kommentarerna var:
– Det var saker vi visste om, men det är bra att höra det igen, så man blir påmind.
– Man kan tänka sig hur den som blir utsatt känner sig, så skulle man inte själv vilja känna.
– Man kan prata med någon som ser ensam eller ledsen ut.
– Man ska våga säga ifrån om någon är taskig mot någon.
– Det är viktigt att veta att man själv väljer hur man ska vara mot andra.
Inför Friends besök har eleverna i klasserna 3-6 fått diskutera mobbning och hur de tycker att en bra kamrat ska vara. Varje klass har valt två kamratstödjare som utbildades under onsdagen av Carl-Henrik Zetterman och Stefan Varnelid.
– Vi kommer att varva teori med olika övningar om bland annat värderingar och göra det så lättsamt som möjligt, sa Stefan Varnelid.
Stefan och Carl-Henrik var kvar på skolan under tisdagseftermiddagen och lyssnade in hur stämningen på Åkerboskolan är.
– Vi är som en fluga som flyger runt och lyssnar på vad som sägs och görs, sa Carl-Henrik.
– Kamratstödjarna är valda av sina skolkamrater för att de är bra kompisar och bryr sig, sa idrottsläraren Michaela Stenfeldt.
Kamratstödjarna kommer att få skriva trivsellistor med förslag på hur man kan göra skolan till en plats för alla att trivas i. Man kommer även att ta upp vad en kränkning egentligen är.
– Ett glåpord blir en kränkning beroende på vad den som får höra ordet känner, sa Carl-Henrik.
– Tjejer säger ofta till varandra, kom nu bitch till sina kompisar och de förstår nog inte vad det betyder. Vi har ett antimobbningteam här på skolan och vi satsar stort på det här nu, sa fritidsledare Yvonne Petersson.
Till föräldraträffen på tisdagskvällen kom det ett 40-tal föräldrar. De fick information om hur mobbningen ser ut idag, vad man som förälder kan göra för att upptäcka mobbning, vilka signaler man kan se, vad de ska göra om deras barn blir mobbade, vilka rättigheter de har och så vidare. Stefan och Carl-Henrik kommer gärna tillbaka till Åkerboskolan senare i höst eller i vår.
– Vi får ofta komma tillbaka till skolorna när vi har varit där och göra en uppföljning och det är alltid positivt, sa Carl-Henrik.
Det som diskuterades under lärarträffen och föräldraträffen och det som kamratstödjarna kom fram ska sammanställas och så ska antimobbningsteamet arbeta med materialet tillsammans med kamratstödjarna.