Annons
Nyheter

Tidstypiska kläder skall förmedla historien på Eketorp

Nyheter • Publicerad 30 mars 2006

EKETORP/KALMAR

Nu kan Eketorps borg ståta med en helt ny medeltidsgarderob av riktigt tidsenliga kläder in i minsta söm.

Annons

– Första gången jag såg kläderna tyckte jag nästan att det var fult sytt, men de fynd vi haft som bas såg faktiskt ut så, säger kostymateljéns chef Kerstin Lönnborg.

Man har utgått från ett kjortelfynd, ett plagg som bars av män, från Kragelund i Danmark. Det har daterats till 1045–1155, vilket är så nära det går att komma den tidsålder man vill levandegöra på Eketorps borg (det vill säga det sena 1100-talet och tidiga 1200-talet). Även en kjortel från danska Moselund från ungefär samma tid och en kjortel från Söderköping, daterad till 1200–1242, har tillfört kunskap.

SPEGLA BORGENS FOLK

På Eketorp har man inte hittat några kläder, eftersom tyg bevaras så dåligt. Fynden ovan har legat i mossar och har därför levt kvar till eftervärlden.

– Textilier är ju ett problem inom arkeologin. Det är sällan man hittar, så vi får vara verkligt nöjda med att ha haft tillgång till dessa, säger Jan Olofsson, verksamhetsledare på Eketorp.

Kläderna är främst av ylle i dova färger. Glada röda och blå färger bars främst av de högre stånden.

– Vi ska ju spegla en bondebefolkning och soldatgarnison under tidig medeltid, därför blir det inte så många färgglada kläder – men det är för den skull ingen grå medeltid som kommer visas upp, säger Jan Olofsson.

Han förklarar att medeltidsgarderoben är ett sätt att kvalitetssäkra Eketorps borg.

– Vi får ofta frågor om de kläder vi har på oss, och hittills har vi varit lite osäkra när besökarna undrat.

SVÅRT ATT HITTA TYG

Annons

Totalt rör det sig om drygt 20 mans- och kvinnokläder med 4–6 delar för varje person, så det är ett omfattande arbete som lagts ned under vintern på att sy upp dem.

– Men när man syr för hand blir det en annan stuns i plaggen, förklarar Kerstin Lönnberg.

Redan förra våren började hon dock med att ta fram lämpliga tyger.

– Svårigheten är att hitta ett tyg som ser bra ut, men jag köper när jag hittar något. Jag har alltid ögonen med mig.

Man slösade med tyget på medeltiden och med alla lager lär det bli svettigt att bära vissa av dem i sommarvärmen.

– Men de är faktiskt ganska bekväma, intygade Anna Hagbyn, när hon provade en av de kläder hon sytt tillsammans med sina flitiga kollegor i länsmuséets kostymateljé.

Den 1 maj slår Eketorps borg upp portarna för en miljö mer tidsenlig än någonsin tidigare (i modern tid kanske skall tilläggas). Då kan besökarna själva syna medeltidsgarderoben i sömmarna. Tilläggas bör dock att den exklusiva eketorpskollektionen ej går att köpa, om nu någon till äventyrs undrar.

– Men det vore ju en dröm att kunna ha kläderna till försäljning, tycker Iréne Forsmark, projektledare på Eketorp.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons