Nyheter

Theorins krav: Filma på Öland

Nyheter • Publicerad 5 oktober 2012

FÄRJESTADEN

Johan Theorin pratade om sin nya novellsamling På Stort Alvar och han pratade även en hel del om filmatiseringen av hans bok Skumtimmen.

– Jag hade blivit sur om de inte hade filmat på Öland, säger han till Ölandsbladet.

I torsdags kväll hade Torslunda Hembygdsförening bjudit in Johan Theorin till Ladan i Färjestaden. Cirka 100 personer hade kommit för att lyssna på honom och få sina böcker signerade. Johan Theorin berättade om skumtimmen, då han satt och lyssnade på hans släktingars historier och skrönor. Det var där han fick sitt skrivarintresse och det har format honom som författare.

Han satt i en fin gammal fåtölj på scenen med ett litet bord bredvid och läste några av hans noveller. Mellan novellerna berättade han om sitt författarskap, om novellernas uppkomst och vart han får sin inspiration från.

Han berättade även om sin medverkan i filminpselningen av Skumtimmen.

– Jag tittade in när de spelade in vid Borgholms Lassarett. De behövde en sjuk person i bakgrunden med dropp och det fick jag göra. Ni som har sökt men som inte har blivit statister har inte missat något. Det tog lång tid och det var mycket väntan. Men det var min skådespelardebut och regissören Alfredsson instruerade mig. Vi får se om jag kommer med i filmen, de kanske klipper bort mig.

RÖRGAST PÅ GÅNG

Han avslöjade även att arbetet med Rörgast, den avslutande sommarboken i Ölandsserien, är i gång. Han medgav att arbetet med boken tagit lite tid.

– Jag skrev boken Sankta Psyko lite bredvid och den blev klar före Rörgast. Rörgast har varit den svåraste boken hittills att skriva för den utspelar sig på sommaren. Då bor det 200 000 personer här på ön och det har varit svårt att veta vem av alla dem man ska skriva om. De andra böckerna har handlat om hösten, vintern och våren och då har det inte funnits lika mycket människor att välja mellan. Men jag har skrivit 100 sidor och det kommer att bli en roman, säger han.

Sedan var det frågestund och därefter fick han signera böcker. Hembygdsföreningen anordnade även ett lotteri där de lottade ut hans novellsamling På Stort Alvar.

Ölandsbladet fick en liten pratstund med honom efter hans berättarstund.

• Ställde du några krav när de hörde av sig och ville göra film av Skumtimmen?

– Jag hade blivit sur om de inte filmat på Öland. Det var nog ända kravet jag hade. Hade de valt att till exempel filma på Gotland hade jag nog försökt stoppa filmen. Men de hade aldrig några funderingar på att filma någon annanstans än på Öland och därför blev det aldrig aktuellt.

• Är du orolig för hur resultatet kommer att bli?

– Det kan givetvis bli hur som helst, men jag är inte orolig. De är mycket duktiga. Jag har fått titta på en scen och den var väldigt bra. Men jag lämnar över min bok och sedan får de göra sin tolkning på min bok. Det kommer inte att bli som boken och det är bara att acceptera.

• Var det smickrande när de ville göra film av din bok?

– Ja det var det och märkligt. Man ser att det jag har i huvudet tar en visuell form och särskilt miljöerna för där har jag en klar bild i huvudet om hur de ser ut. Lite märkligt känns det.

• Var det ditt initiativ att få vara med i filmen?

– Ja de var det. Jag ville göra en Hitchcock och synas lite bakgrunden, som en blinkning.

•Har du påverkat filmarbetet på något sätt?

– Jag har hållit mig undan och lämnat över filmarbetet till regissören Alfredsson. Det är bättre och jag har inte ens läst manuset. Jag har ett stort kontrollbehov och vill att det ska bli som jag vill. Men filmarbete kan jag inte och då är det bättre att lämna över det till de som kan.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.