Nyheter

Theorin i praktiken

Nyheter • Publicerad 3 maj 2010

KASTLÖSA

Visserligen fick han aldrig det där sommarjobbet på Ölandsbladet.

Men det gick ju ändå rätt så hyfsat för Johan Theorin sedan...

Det var både varmt och trångt i Kastlösa gamla skola när Johan Theorin berättade om sin författarkarriär, inbjuden av Kastlösa-Smedby Intresseförening för att inleda valborgsmässofirandet i bygden.

Under drygt två veckor har författaren rest runt för att marknadsföra sin tredje del i sin Ölandssvit – Blodläge.

– Blodläge är ett sediment med rödaktig sten, ett slags skrotlager. Det är ett bra namn på en bok, den anger en slags gräns på något sätt. Fast det är inte en så blodig bok, säger Johan Theorin.

I förra veckan släpptes boken och recensionerna kunde samma dag bjuda på både ris och ros.

– Det är ju den läskigaste dagen, att få ett omdöme, säger Johan Theorin, som dock inte försöker ta åt sig allt för mycket av vare sig superlativ eller dundersågningar.

Den första boken i serien, ”Skumtimmen” har hittills sålt i 250 000 exemplar. Gerlof, det öländska landskapet och de spöklika berättelserna fängslar läsare från hela världen.

– Det är lite roligt att se den ryska översättningen. Den innehåller en massa fotnoter. Jag antar att dom måste förklara vad kroppkakor och sådant är, skrattar Johan Theorin.

LÅTA GERLOF LEVA

Många är det som engagerar sig i böckerna.

– Det är nog bäst att låta Gerlof leva tills den fjärdeboken i alla fall, ler Johan Theorin.

Många är det också som försöker hänga på framgångsvågen.

– Det var till exempel någon som ville ge ut Gerlofs kokbok och tyckte det var en bra idé. Det tyckte inte jag, säger Johan Theorin.

I sitt författarskap väver han in både sin barndoms Öland och det Öland han nu fortfarande återkommer till.

– Det här med stripteaseklubben till exempel. Hur absurt var inte det? På Öland håller man koll på de sina. Vem skulle gå dit?, säger Johan Theorin och ler.

MOT VÄGGEN

Under Valborgsmässokvällen i Kastlösa ställdes författaren mot väggen av sina läsare.

Det ställdes bland annat frågor om den fjärde och avslutande delen i årstidssviten om Öland, vad han ska skriva om sedan, samt vad som är hemligheten bakom framgångarna?

– Det är många som har anknytning till Öland, kanske, anger författaren som en framgångsförklaring.

• Men kommer du att fortsätta att skriva om Öland efter den fjärde boken?

– Jag vet inte. Jag ska nog ta en paus från Öland. Men om Gerlof överlever så får jag nog hälsa på honom igen, säger Johan Theorin.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.