Annons
Nyheter

Temporärt tronskifte i Mörbylånga

Nyheter • Publicerad 25 maj 2009

Kommunalrådet i Mörbylånga, Kent Ingvarsson (M), har tvingats lägga in sig på sjukhus och kommer att vara borta i minst en månad. Under den närmaste tiden kommer kommunstyrelsens vice ordförande Tommy Eliasson (S) att gå in på Ingvarssons plats.

Kent Ingvarsson har nyligen undergått en operation och befinner sig förhoppningsvis reda nu på bättringsvägen. Men han kommer att vara sjukskriven i minst en månad, vilket alltså innebär att platsen som kommunalråd plötsligt blivit ”vakant.”

Annons

I alla andra organisationer ställer liknande händelser inte till några större problem. men just inom den kommunalpolitiska sfären, särskilt i små kommuner där man bara har ett kommunalråd, kan det uppstå känsliga lägen. Kommunalrådsposten är efter valet 2006 vikt för moderaterna. Kan den plötsligt besättas av en person ur oppositionen?

– Det finns ett reglemente för sådana här situationer. Och man kan helt enkelt göra ett temporärt val och utse någon annan än just vice ordföranden, förklarar fullmäktiges ordförande Göran Backrot (C).

Senast det hände i Mörbylånga var efter valet 1998 då framlidne Hardy Petersson (C) insjuknade och centern såg till att blixtsnabbt ersätta honom med partikamraten Rolf Hellberg i stället för vice ordföranden i kommunstyrelsen, Eddy Johnsson (S).

Detta betraktades då av vissa socialdemokrater som ett lumpet trick av borgarna, men var helt enligt reglementet.

Den här gången verkar det hela dock gå lugnare och mer smärtfritt till.

– Jag har talat med Tommy Eliasson (S) och han går in i stället för Kent (Ingvarsson, red.) de närmaste två veckorna, säger Henrik Yngvesson (M).

– Vi ska ha ett gruppmöte senare i veckan och då får vi se vilken ersättare vi ska nominera.

Något särskilt namn vill dock inte Henrik Yngvesson föra fram – mer än just den temporär ersättaren Tommy Eliasson.

Den sistnämnde att han ”ska gör allt för att arbetet på kommunen ska gå så smärtfritt som möjligt.”

– Men främst av allt vill jag att Kent, som är en god kamrat, ska tillfriskna s fort som möjligt.

Fotnot:Enligt Göran Backrot kan det bli tal om att fullmäktige rycker in och gör ett extraval för den ”riktige” ersättaren för Kent Ingvarsson, alltså en borgerlig (moderat) ersättare. Tommy Eliasson tror att det räcker med ett val i kommunstyrelsen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons