Annons
Nyheter

Telemast i Runsbäck överklagad

Nyheter • Publicerad 9 mars 2007

RUNSBÄCK

I tisdagens Ölandsbladet kunde vi meddela att länsstyrelsen inte ville rucka nämnvärt på planerna för en 3G-mast i Runsbäck, Färjestaden. Men överklagandet av beslutet kom med vändande post.

Annons

Länsstyrelsens beslut att i det närmaste lämna protesterna mot en planerad telemast i Runsbäck utan gehör – man har enbart flyttat masten cirka 100 meter – har genast fått oroliga Runsbäcksbor att reagera. I ett överklagande av länsstyrelsens beslut påpekar man bland annat att andra kommuner, exempelvis Vimmerby och Hultsfred, efter starka folkliga protester, flyttat masterna långt utanför samhällena.

För att ytterligare krydda överklagandet tar man också upp ett känt fall i Australien där det kunde konstateras att människor som jobbat i ett hus där mobilantenner var placerade fått hjärntumörer. Enligt Statens Strålskyddsinstitut avger mobiltelefoner och basstationer elektromagnetiska fält. Därför följer SSI utveckling och forskning för mobiltelefoni och dess eventuella hälsorisker. På SSI:s hemsida skriver man också:

”Vi tillämpar försiktighetsprincipen för användning av mobiltelefoner, det vill säga att onödig exponering bör undvikas.” Däremot skriver SSI inget om själva masterna. Men som de klagande påpekar: ”En mobiltelefon kan man stänga av, men det kan man inte göra med en 3G-mast.”

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons