Team hjälper behövande
BORGHOLM
Psykiatriteamet startade som ett projekt i Borgholm för två år sedan och är det enda i sitt slag i hela landet. Man jobbar tvärprofessionellt bland omsorgsverksamheterna och teamets medlemmar har spetskompetens.
Vi lyssnar på problematiken och kan sedan ta fram de resurser som behövs för att hitta lösningar, berättar teamledare Christian Pärnering.
Det ställs stora krav på de kommunala omsorgsverksamheterna idag, eftersom antalet människor med psykisk ohälsa tyvärr ökar. Omsorgsverksamheterna har som mål att de insatser som ges ska präglas av respekt, rätt till självbestämmande och anpassas till individen/brukaren.
Vi jobbar alltid utifrån värdegrunderna att visa och ge respekt och detta leder till trygghet för brukaren, säger Christian Pärnering.
TRESTEGSMODELL
Det psykiatriska teamet jobbar enligt en trestegsmodell; problemformulering, handledning och avslut.
Personalen från en omsorg skriver ett brev där de beskriver problematiken. Psykiatriska teamet tittar på det tillsammans och eftersom det finns så många olika kompetenser i teamet, förstärker det helhetssynen.
Två från teamet åker inom en snar tid ut och träffar personal och gör en kartläggning av ärendet, berättar Christian Pärnering.
Genom en reflekterande dialog med personalen, lockar teamet fram personalens kunskaper och ger tips och råd för att uppnå en gemensam hållning från personalens sida.
Vi jobbar alltid utifrån våra stöttepelare i omsorgsförvaltningens värdegrund, respekt, trygghet och meningsfullhet i vardagen, berättar Christian Pärnering.
Ibland är lösningar väldigt enkla. Det kan till exempel bara vara så att man behöver möblera om hos en brukare.
UTVÄRDERING
Marianne Westring-Nordh från Fokus (Forskning och utbildning inom socialtjänsten i Kalmar län) har följt Psykatriteamet nästan ända sedan det startades och har nu färdigställt en utvärdering av teamets arbete.
Jag har bara träffat personal, inte brukare, och även träffat Psykatriteamet på deras månadsmöten, berättar Marianne Westring-Nordh.
Det har varit väldigt bra för oss, vi har hela tiden fört en öppen dialog och fått feedback av Marianne angående vårt arbete, säger Christian Pärnering.
Teamet är väldigt uppskattat av omsorgspersonalen, berättar Marianne Westring-Nordh.
De säger, äntligen kan vi få hjälp på ett ställe som finns nära oss och har en sådan stor kompetens.
Att teamet är så tvärprofessionellt bidrar till att personal känner att de kan synliggöra och prata utifrån olika perspektiv.
Vi kan gå med på enheten och göra observationer eller göra hembesök hos omsorgstagaren om denne så önskar, poängterar Christian Pärnering.
I teamet ingår förutom Christian Pärnering, Ann Andersson biståndsbedömare, Carina Palmér undersköterska demensboende, Carola Lönnqvist sjuksköterska hemsjukvården, Christer Hemmingsson socialsekreterare, Cecilia Ahlström undersköterska hemtjänten, Eva Nilsson skötare socialpsykiatrin, Ingemo Westerlund omsorgsassistent handikappomsorgen och Lena Aronsson arbetsterapeut kommunrehab.