Nyheter

Tanneförskolan riskerar läggas ner

Nyheter • Publicerad 11 maj 2009

ALBY

Idag, tisdag, har Mörbylånga kommuns skolnämnd möte med kommunstyrelsen. Då kommer nämnden att presentera sitt förslag på hur den ska spara sex miljoner kronor.

Ett av sparförslagen är att lägga ner Tanneförskolan, vilket skulle leda till en besparing på 1,3 miljoner kronor.

– När vi har gått igenom hela organisationen så sticker Tanneförskolan ut med en väldigt hög hyra. Därför är förskolan dyr att driva, säger skolnämndens ordförande Sven Stenson (M).

En nedläggning av Tanneförskolan skulle innebära att sammanlagt nitton barn står utan förskola och fritids i sitt närområde. Dessutom sägs samtliga tre tjänster upp.

Nämndens förslag till lösning för barnen är att anställa en dagbarnvårdare i Alby.

– Det skulle innebära en helt annan kostnad. Andra alternativ är Alunskolans förskola och förskolan Östanvind i Gårdby, säger Sven Stenson.

Sedan sparförslaget offentliggjordes förra veckan har han blivit nerringd av föräldrar som är upprörda över att förskolan ska läggas ned. Detta var också ett av de större samtalsämnena under lördagens invigning av Albyparken.

– Att behålla förskolan är mycket viktigare än det var att ha kvar skolan. För till förskolan finns det underlag. Bara i år kommer det att födas sex barn här. Därför tror jag inte att Tanneförskolan stängs. Vi bybor kommer inte att vika ner oss, säger albyprofilen Willy Fredriksson.

– En annan aspekt är att det finns skolskjuts till de äldre barnen, men inte till förskolebarn, säger Reine Johansson och Willy Fredriksson fortsätter:

– Det sänder inga bra signaler för inflyttning om Tanneförskolan försvinner. Den håller hela Albylen igång, och affären och Helen med sin körsång. Förskolan är en naturlig samlingspunkt.

Efter tisdagens möte mellan skolnämnden och kommunstyrelsen är det upp till den senare att fatta beslut om vilka besparingar som ska gälla. Sven Stenson hoppas att det går att nå en överenskommelse med det kommunala bostadsbolaget Mörbylånga bostads AB, som äger Tanneförskolans lokaler:

– Förhoppningen är att förskolan ska få vara kvar. Vi hoppas få pengar av kommunen till att driva förskolan till en rimlig kostnad. Framför allt behöver vi då en lägre hyra.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.