Annons
Nyheter

Tanklöshet ledde till obehaglig överraskning

Nyheter • Publicerad 6 mars 2006

MÖRBYLÅNGA

När villaägaren kom hem dagen efter oljeleveransen fick han en mycket obehaglig överraskning. Förutom en faktura från Shell på 1 202 liter eldningsolja han aldrig beställt, hade han dessutom fått sin källare nedsmetad. Eftersom han saknade oljetank hade dieseloljan pumpats direkt på golvet.

Annons

Allt fler väljer att övergå från olja till annan uppvärmning. I dag ångrar nog den drabbade villaägaren på Prästgatan i Mörbylånga att han gjorde det – i synnerhet som påfyllnadsröret lämnades kvar utan åtgärd när tanken togs bort.

Intet ont anande kopplade tankbilsföraren på slangen och började fylla på dieseloljan, vilken spred sig över källargolvet varefter den letade sig ned i golvbrunnen och vidare till Mörbylånga reningsverk.

På reningsverket märkte man nästan omgående att något var fel, eftersom syrehalten sjönk i luftningsbassängen. Det hade luktat lite diesel efter ett annat utsläpp tidigare under veckan, men i torsdags blev det plötsligt lite kraftigare, berättar Lennart Fridlund, drifttekniker vid reningsverket.

– Men det gick bra. Förutom att det luktade lite diesel, blev det bara lite glimrigt på ytan. Det blev aldrig något utsläpp i sundet, påpekar han.

Lennart Fridlund kunde dock inte ana sig till vad som hade hänt och larmet kom först på fredagseftermiddagen, drygt ett dygn senare, efter att villaägaren upptäckt sin nedoljade källare och kontaktat räddningstjänst och kommun.

– Jag kunde inte tänka mig att det var ännu ett utsläpp. Jag har jobbat här sedan 1988 och har aldrig varit med om det tidigare. Så händer det två gånger på samma vecka.

”DET SKALL INTE GŔ

Men så är också det inträffade en följd av en rad olyckliga omständigheter, med misstag inte bara från oljeleverantören utan möjligen också från villaägaren sida.

Först och främst skulle oljan överhuvudtaget inte levereras till den aktuella adressen, utan till en villa några hus därifrån. Men Shell läste fel på en siffra i den faxade beställningen och angav fel husnummer till underleverantören.

Men det inträffande borde ändå inte kunnat hända, anser Roger Holm, miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Mörbylånga kommun.

Annons

– Det ska inte gå att fylla på olja om tanken fattas. Förutom påfyllnadsröret finns ett överfyllnadsrör som måste vara intakt. Är rören kapade innanför ska det inte bli någon klarsignal.

Vad gäller villaägarens ansvar borde påfyllnadsröret varit borttaget eller pluggat, men så verkar uppenbarligen inte varit fallet, enligt Roger Holm, som uppmanar alla villaägare, vilka tagit bort sina oljetankar, att se till att även påfyllnadsröret åtgärdas.

Nu kommer kommunen lämna in en polisanmälan om misstänkt miljöbrott.

– Vi är skyldiga att göra det. Men jag tar inte ställning i skuldfrågan, utan redogör bara för vad som hänt. Det är polisens sak att utreda.

”OERHÖRT OLYCKLIGT”

Inte heller Martin von Arronet, informationschef Svenska Shell, vill föregripa någon utredning. Klart är dock att den mänskliga faktorn varit framme. Det händer ibland, konstaterar han. Att det går så illa som i torsdags är dock ytterst sällsynt.

– Vi har ett liknande fall förra året. Det är väldigt ovanligt, men det har förekommit tidigare.

Martin von Arronet medger att upprinnelsen till det hela är att en medarbetare på Shell läst fel på adressen, men säger samtidigt att den här typen av misstag inte kan inträffa utan att ytterligare omständigheter spelar in.

– Villaägaren har ju inte beställt någonting. Det som hänt är oerhört olyckligt, och kostnaderna kommer fördelas efter vem som bär ansvaret.

Han tycker dock det viktigaste är att vare sig någon människa eller miljön kom till skada, och påpekar att Shell omgående ombesörjde sanering.

Annons

– Utredningen kommer att visa vad som gått snett. För något har uppenbarligen gått galet. Tankbilsföraren har fyllt på utan att det ringt någon varningsklocka.

Tanklöst var ordet. Nu återstår att se om man lyckas gjuta olja på vågorna.

FOTNOT: Under helgen genomgick villan sanering och på måndagen återvände ägaren, som dock inte ville tala med Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons