Annons
Nyheter

Systembolaget flyttar till Ölands Köpstad i höst

Nyheter • Publicerad 5 maj 2006

FÄRJESTADEN

Så kom nyheten norra kommundelen väntat på och den södra bävat för. Systembolagets butik i Mörbylånga flyttar till Färjestaden.

Annons

I går eftermiddag stod det slutgiltigt klart. Till senhösten, enligt planerna någon gång under oktober–november, öppnar Systembolaget en självbetjäningsbutik i Ölands Köpstad.

– Det här har vi jobbat för i ”hundra år”. Det betyder mycket för Köpstaden. Många brukar fråga var Systembolaget ligger när de kommer hit, säger centrumledare Hasse Ljung.

”KAN BARA BEKLAGA”

Av förklarliga skäl var det inte lika muntra tongångar i Mörbylånga. Där ersätts butiken med ett ombud. Vilken affär det blir är ännu ej klart.

– Jag tycker det är väldigt tragiskt att kommunen bara verkar bestå av det som ligger norr om Runsbäck, var Christer Rosenkvists (fp) omedelbara reaktion när Ölandsbladet delgav honom nyheten.

Som ordförande i Mörbylånga företagarförening kan han inte dölja sin besvikelse, även om beslutet var väntat efter alla segdragna turer, risken är överhängande att kundunderlaget minskar för Mörbylångas affärsidkare, menar han.

Kommunens politiker fick chansen att påverka, men överlät till Systembolaget att bestämma.

– Och nu kan vi inget göra – bara beklaga. Men vi står inte och faller med ett systembolag, men det gör tydligen Färjestaden.

BUTIKER FÅ GE PLATS

På Ölands Köpstad är man mitt inne i förhandlingarna med nuvarande hyresgäster. 600–700 kvadratmeter måste plötsligt lämna plats åt sprit, öl och vin. I och med flytten utökas sortimentet med det dubbla, från 500 till 1 000 artiklar, enligt Systembolagets presschef Björn Rydberg.

Annons

Han garanterar att mörbylångabutikens personal får följa med till Köpstaden. Det kommer dessutom antagligen krävas ytterligare personal, men det löser man i så fall genom omfördelningar från annat håll. Några nyanställningar kan Björn Rydberg inte lova i dagsläget.

Även på Köpstaden lär det bli ”omfördelningar” eftersom några nya ytor inte byggs till Systembolaget.

– Vi ska försöka lösa det här, men vi är inte riktigt klara ännu. Men vi måste ju flytta på några butiker, säger Hasse Ljung, som dock ej vill avslöja vilka som kan bli aktuella.

FOTNOT: Personalen på Systembolaget i Mörbylånga sade sig ha för mycket att göra för att hinna svara på några frågor.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons