Annons
Nyheter

SVT: ”Vi trodde Teracom hade kontroll över det”

Nyheter • Publicerad 23 juni 2007

Många av de som saknar tv- sändning på norra Öland, saknar Sveriges Televisions kanaler. Och på SVT är man medveten om problemet över norra Öland, men enligt Jan-Olof Gurinder distrubitionschef på SVT har de fått klartecken från Teracom att allt ska fungera igen.

- Jag trodde att Teracom har kontroll över det och att de har åtgärdat det. Det ska vara möjligt att ta emot sändningen, det är den beskrivning jag fått, säger Jan- Olof Gurinder på SVT.

Annons

När Ölandsbladet ringer upp berättar han att han haft kontakt med Teracom senast förra veckan då de gav ett lugnande besked att allt skulle fungera.

– Men nu när ni ringer förstår jag att det fortfarande är problem, säger han och fortsätter.

– Men det är inte bara att stänga på tv:en, man har ett ansvar att vidta vissa åtgärder själv. Som sommargäst har man ett ansvar att ta reda på vad som hänt, om man till exempel måste rikta om antennen.

SKYLDIGHET ATT NÅ 99,8

SVT har en skyldighet enligt regeringen att säkerställa att sändningarna når 99,8% av befolkningen, men Jan- Olof Gurinder påpekar att de inte har någon skyldighet att se till att alla fritidsboende har det. Utan deras verksamhet riktas mot fastboende. Men att Teracom kanske inte riktigt lyckats i sitt arbete är han nu medveten om.

– Vi köper en utvärderingstjänst av Teracom och om det inte är tillräckligt så är det en sak för Teracom att åtgärda. Vi har ett kontrakt att fullfölja och vi fortsätter att diskutera så att det blir uppfyllt.

Och att människor kommer att vägra betala licenavgiften på grund av det här är något han inte förstår.

– Man betalar inte avgift för mottagningen. Enligt svensk lag betalar man för tv- innehav och den ska man erlägga. Den kritiken måste riktas mot riksdag, det är inte vi som stiftar lagen säger han och fortsätter.

– Det här går inte att jämföra med en tidningsprenumeration, det funkar inte så. Vi är inte betal-tv.

Vad vill du säga till de som inte kan få in era kanaler?

– Kan bara säga att vi arbetar mot att Teracom ska säkerställa, avslutar Jan- Olof Gurinder.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons