Annons
Nyheter

Sverige ska satsa på maten

Nyheter • Publicerad 12 juli 2009

Sverige – det nya matlandet är regeringens vision om fler jobb i hela landet genom att satsa på det vi är bra på: mat och upplevelser. För ett år sedan presenterade jordbruksminister Eskil Erlandsson visionen. Sedan dess har han träffat massor av människor för att samla in förslag på vad som krävs och under fredagen presenterade han sin plan på hur visionen ska förverkligas.

– Det främsta syftet med visionen är att skapa jobb i hela Sverige. Och vi har förutsättningarna att göra det genom mat och turism i kombination. Sverige har unika förutsättningar genom dels den höga kvalitet vi har på våra råvaror. Men också genom ett stort kunnande och en nyfikenhet och öppenhet mot det nya, som gör att vi ligger långt framme vad gäller till exempel innovationer på matområdet, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Annons

Handlingsplanen har fem fokusområden: offentlig mat, primärproduktion, förädlad mat, matturism och restaurangbranschen. Inom varje område finns mål och förslag på åtgärder för att nå målen. Till sin hjälp att nå målen har regeringen sina myndigheter, lagar och regler, samt pengar genom bland annat landsbygdsprogrammet. Jordbruksministern kommer också att påbörja ett arbete med att bygga en plattform för kommunikation tillsammans med de aktörer som redan idag jobbar med mat och turism.

Exempel på mål:

• Antalet övernattningar ska öka med 20 procent fram till 2020

• Regelförenklingarna för primärproducenter av livsmedel ska uppgå till minst 25 procent 2010.

• Antalet livsmedelsföretag ska öka med 20 procent till 2020.

• Livsmedelsexporten ska fördubblas till 2020. Från dagens cirka 50 miljarder kronor till 100 miljarder.

• Det ska finnas tillgång till duktig och utbildad personal som behärskar mathantverket.

• Det ska finnas högklassiga restauranger i hela Sverige.

• Fler restauranger än idag i Sverige ska få stjärnor i ”Guide Michelin”.

• Mat som serveras inom den offentliga sektorn ska genomsyras av kvalitet och matglädje.

– Jag kommer bland annat också att utse regionala matambassadörer som ska sprida visionen om Sverige – det nya matlandet i hela landet så att alla de jobb vi har förutsättningar för också skapas, säger Eskil Erlandson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons