Svenskodlade sojabönor?
BREDINGE
Soja är en viktig råvara för livsmedel och foder som i dagsläget i stor skala importeras till Sverige. Det finns emellertid goda möjligheter att producera soja även i Sverige. Därför genomförs 2008 ett sortförsök och en provodling av ekologisk soja på Öland.
En kombinerad informations- och fältvandring gjordes vid försöksodlingen i Bredinge på södra Öland häromkvällen. Aktiviteten genomfördes inom ramen för LRF:s satsning ”Kraftsamling Växtodling”. Försöksansvarige Fredrik Fogelberg från JTI, institutet för jordbruks- och miljöteknik, och lantbrukare Johan Ålund, som provodlat soja på Öland 2006 och 2007, stod som informatörer.
För cirka 30 år sedan provodlade man bönsorter som aldrig odlats i Sverige. Gick det inte så bra då, så går det väl inte nu har somliga resonerat. Men trots det har provodlingar nu gjorts och resultaten är goda och mycket intressanta. 250 000 ton soja importeras årligen till Sverige från Kina, Sydamerika, USA, Australien. Den svenska odlingen skulle visserligen bara utgöra ett komplement till att börja med, men finns intresse och marknad för svenskodlad soja kan bilden bli en annan.
FINNS I DANMARK
Soja används som djurfoder, sojalecitin i till exempel choklad, sojabiffar, tofu och i glass. De hittills nordligaste odlingarna finns i Danmark. Sojabönan kanske alltså tar ännu ett steg norrut, till Sverige och Öland. Här beräknas skörden bli 1,6 ton per hektar, medan skördarna i övriga världen ger 1–3 ton per hektar. Sojabönan är något senare till skörd än bruna bönan. En avgörande skillnad är att den kan tröskas på rot och inte behöver ryckas upp och strängläggas.
Drygt tjugotalet intresserade tog del av intressant information och efter diskussioner under fika på stående fot bar det av ut i fält. Provodlingen är blygsam och bara med tre sorter. Men plantorna var frodiga och fina och sojabönan väntar nu bara på framtidsutvecklingen.
ANNE WILKS