Nyheter

Sven-Göthe nedpetad av stämman

Nyheter • Publicerad 3 april 2006

ÖLAND

Nedpetad i sista stund – trots högljudda protester från ölandsdelegationen.– Jag hade sett fram emot att få kandidera på andra plats. Nu blir det från tredje-platsen vilken inte kommer att förändra mitt val-arbete, kommenterar centerpolitikern Sven–Göthe Lidheim efter nomineringsstämmans kupp där han tappade en viktig placering.

När centermedlemmarna i länet gav sin röst placerades Sven-Göthe Lidhiem, Byxelkrok, på andra plats. Endast Anders Åkesson hade ett större förtroende bland de röstande.

I det politiska spelet är dock inget givet, under helgens distrikts- och nomineringsstämma i Blomstermåla petades Sven-Göthe från positionen bakom Anders Åkesson. Som tvåa på partiets länsriksdagslista återfinns i stället Camilla Gustavsson från Hultsfred.

Petningen föregicks av votering där ölansdelegationen och delegater från Kalmar gemensamt protesterade mot nomineringskommittens förslag.

– Men vi förlorade med 40 - 130 så det var klara siffror, berättar Paul Jenssen, en i protestskaran.

– Fast jag tycker inte om det, jag vill se mer respekt för medlemsomröstningen. Man ska överhuvudtaget följa medlemsomröstningen, det hade varit skillnad om Camilla Gustavsson redan varit riksdagsman, men nu är hon inte det.

fel bostadsort?

Paul Jenssen tror att Sven-Göthe Lidheim tappade placering av två skäl: bostadsort och kön.

– Det är väl det här med varannan damernas och så räknas väl Sven-Göthe till den södra delen, trots att han bor i jämnhöjd med Oskarshamn...

Sven-Göthe Lidheim tar turbulensen kring sin person med ro och pratar om ”viss respekt för det strategiska övervägande nomineringsstämman och nomineringskommitten gjort”.

Samtidigt pekar han på framgången i medlemsomröstningen.

– Jag känner mig stärkt av medlemsomröstningen och stödet där och hade sett fram emot att få kandidera på andra plats.

– Å andra sidan: på valdagen avgör väljarna. Min utgångspunkt är fortfarande att jag står till väljarnas förfogande och det här kommer inte att förändra mitt val–arbete, jag kör som planerat.

De två ölandsrepresentanterna i nomineringskommitten, Bernt Andersson och Anders Marell, reserverade sig mot kommitténs förslag.

Kommunalrådet i Borgholm, Lisbeth Lennartsson, påpekar att Sven-Göthe Lidheim ändock är jämförelsevis högt placerad.

– Inget annat riksdagsparti har någon från Öland så högt upp som centern. Sven-Göthe är närmast en riksdagsplats av de som kandiderar från Öland och som jag betonat många gånger, kryssen avgör.

Centern i länet har för närvarande en riksdagsplats, med sikte på två.

MICHAEL STÅHL

Sven-Göthe Lidheim – tappade placering.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.