Annons
Nyheter

Svårt få dricksvattnet i kranen

Nyheter • Publicerad 16 maj 2008

MÖRBYLÅNGA

Två färska medborgarförslag sätter ljuset på ett av de större problemen när det gäller de östra delarna av Mörbylånga kommun – vattenförsörjningen. Att det finns vatten, tjänligt sådant, i kranen är i det närmaste en självklarhet för de flesta. Men så är faktiskt inte fallet i Mörbylånga kommun.

Annons

Många byar på den östra sidan har inte kommunalt VA. Något som även lägger en hämsko på alla eventuella utvecklingstankar för de delarna av kommunen. Enkelt uttryckt kan man lugnt våga påstå att basen för kommunal utveckling faktiskt är ett fungerande vatten- och avloppsnät. Två medborgarförslag, härrörande just från den östra sidan, tar nu upp dessa problem. En av förslagsställarna påpekar med ett nästan hörbart suckande att:

”När vi byggde vårt hus 1970 förespeglade kommunen oss att kommunalt VA skulle dras till byn inom en femårsperiod. Hittills har vi hjälpligt klarat vattenfrågan, men nu börjar den bli akut. Vi ser därför fram mot en förändring inom en snar framtid.”

Men ”den snara framtiden” ligger inte precis inom omedelbart räckhåll. I tekniska förvaltningens investeringsbudget kan man utläsa att man visserligen ska sätta igång med en utbyggnad av nätet 2009, men klart blir det inte förrän 2013 – om ens då. Planer kan förskjutas i tiden. Det har hänt fler än en gång.

”GOTT OM VATTEN”

Den andre förslagsställaren , som för övrigt kommer från samma område på östra sidan, tar upp ytterligare ett problem:

”Fler och fler väljer att flyta ut på landet samtidigt som bönderna skaffar större djurbesättningar och ökar sin bevattning – fler ska dela på vattnet.”

Även besprutning och gödsling medför problem för fastighetsägare med egna brunnar. Någon egentlig brist på själva basresursen – vatten, är det nu inte.

– Nej, det finns gott om vatten, hävdar Bo Svensson på tekniska förvaltningen.

– Det är distributionen från de punkter där vattnet finns som är problemet, förklarar han.

Det är dock inte enbart vattenförsörjningen som är problematisk. Avloppsfrågan är minst lika akut. Ett exempel under senare tid rör en fastighetsägare i Gårdby som önskade avstycka fem tomter för vanliga småhusbyggen. Kommunens sade dock nej till detta projekt med hänvisning just till avloppsfrågan. De gammaldags avloppsdammar som betjänar Gårdby med omnejd har sett sina bästa dagar dessutom är de utnyttjade till gränsen av sin maxkapacitet.

Annons

BLIR BÄTTRE 2013

Hur ser då tidsperspektivet ut när det gäller VA-utbyggnaden för de östra delarna av Mörbylånga kommun? Överst i prioriteringshögen ligger ett ”provisoriskt” (jo, det står så i tekniskas investeringsbudget) reningsverk i Gårdby som tilldelats fem miljoner kronor under 2009. Ett helt nytt avloppsreningsverk för 29 miljoner finns utlagt med start 2011 och byggslut 2013.

När det gäller så kallade stamledningar för vatten och avlopp – och det här är också dyra apparater, vi talar om allt mellan 34 miljoner till mer modesta(?) 18 miljoner – ligger de ungefär i samma tidsplan som reningsverket. Det vill säga förhoppningsvis färdigbyggda under 2013.

Alltså får man ge sig till tåls i Hagby, Bläsinge, Triberga med flera orter, ytterligare några år. Och det är väl bara att hoppas att det får räcka med det, så att man inte hamnar i samma löfteskarusell som i början av 1970-talet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons