Annons
Nyheter

Svaret dröjer om skelettfyndet

Nyheter • Publicerad 14 december 2007

KÖPINGSVIK/KALMAR

Skelett utan svar – arkeologerna på länsmuseet kan fortfarande inte bestämma åldern på det skelett som hittades i en förmodad jägarstenåldersgrav i Köpingsvik.

Annons

– Vi hoppas på svar innan jul, det är oerhört spännande, säger Per Lekberg, enhetschef på Kalmar Läns Museum.

Den arkeologiska sensationen i fornfyndsrika Köpingsvik väckte viss uppmärksamhet – om den preliminära dateringen stämde grävdes den lilla graven, med sitt numera förmultnade skelett, någon gång före 4 000 år före Kristus, i ett tidevarv då öns invånare kan beskrivas som nomader där valet av boplatser i hög grad styrdes av tillgången på föda. Skelettet i Köpingsvik kan vara 8 000 år gammalt och därmed ett unikt fynd.

– Mycket, mycket intressant. Om vår datering är riktig är graven den äldsta på Öland och i länet, sa Per Lekberg dagarna efter fyndet, i slutet av september.

KOL14-UNDERSÖKNING

För att få ett mer säkert svar på skelettets och gravens ålder skickades material till Ångströmslaboratoriet vid Uppsala Universitet för kol14-undersökning.

– Bland annat skelettdelar och en bit kol vi hittade i graven. Sammantaget ska materialet ge oss en säker datering på graven, säger Per Lekberg.

Men svaret från Uppland dröjer.

– Ännu inget svar. Men vi hoppas att det kommer före jul.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons