Annons
Nyheter

Svärdet var en magisk upptäckt

Nyheter • Publicerad 18 november 2011

STOCKHOLM

Först upptäcktes Regalskeppet Mars och nu har ytterligare ett skepp hittats. Nämligen regalskeppet Svärdet som liksom Kronan sjönk vid Slaget på Öland 1676. Det är företaget Deep Sea Productions som har hittat skeppet.

Annons

– Egentligen hittade vi skeppet för sju år sedan. Det var en brädhög på bottnen som vi lokaliserade men fram tills nu visste vi inte att den brädhögen var Svärdet. Vi lokaliserade 70 brädhögar på en gång och varje år går vi igenom några av dem, säger Carl Douglas, från Deep Sea Productions, och fortsätter:

– I våras dök vi och upptäckte att det rörde sig om ett stort skepp i klass med Mars och Svärdet. Men då visste vi inte vilket men när Ocean Discovery offentliggjorde upptäckten av Mars blev vi ganska säkra på att vi hade hittat Svärdet, säger Carl Douglas.

De upptäckte skeppet nästan samtidigt som Ocean Discovery hittade Mars. Men de har avvaktat med att offentliggöra det.

– Dels ville vi inte ta ifrån uppmärksamheten från upptäckten av Mars. Vi har även velat göra prover för att få fram identiteten, säger Carl Douglas.

KRÄVS TÅLAMOD

Deep Sea Productions har tidigare upptäckt DC 3:an och det tog fem år. Svärdet tog dem tio år att hitta.

– För några år sedan valde vi mellan två brädhögar. Men vi valde fel, 300 meter längre bort låg Mars. Det jag menar är att havet är väldigt stort och det är svårt att hitta. Det krävs tålamod och uthållighet att leta efter vrak, säger Carl Douglas.

Halva skrovet är intakt och är sju meter högt. Resten av skeppet sprängdes i samband med att det sjönk. Det finns järnkanoner och det finns spår av branden.

– Det är så långt vi har kommit i utforskningen just nu. Vi har filmat skeppet för att få en bild av hur det ser ut. I vår kommer vi att fortsätta utforska och filma vraket, säger Carl Douglas.

GANSKA SÄKRA

Annons

De har försökt identifiera Svärdet sedan i våras. De har jämfört måtten, undersökt kanonerna och daterat trä.

– Vi är ganska säkra på att detta är Svärdet. Man kan aldrig bli hundra procent säker men det är väldigt lite som talar för att det inte skulle vara det, säger Johan Rönnby, marinarkeolog och professor vid Södertörns högskola.

Hur var känslan vid första dykningen vid Svärdet?

– Det är en magisk upplevelse och det går inte att beskriva. Sedan övergår detta i glädje när man får dela upptäckten i en grupp. Jag, Rickard, från Ocean Discovery, och forskarna vill samma sak. Utforska historien, det är väldigt spännande, säger han.

ALEXANDER JENSEN

alexander@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons