Annons
Nyheter

Svärdet-upptäckare anmäls för fornminnesbrott

Nyheter • Publicerad 23 november 2011

ÖLAND

Riksantikvarieämbetet har anmält Svärdet-upptäckarna för misstanke om fornminnesbrott.

Annons

– Det känns som en ren maktdemonstration, säger Malcolm Dixelius, från Deep Sea Productions.

Upptäckaren Carl Douglas har vägrat att avslöja Svärdets position innan det med säkerhet kan skyddas.

Detta motsätter sig myndigheten som menar att företaget har hemlighållit vrakfyndet och att det inte spelar någon roll om vraket ligger inom eller utanför svenskt territorium. Upptäckaren har fortfarande en skyldighet att anmäla fyndet och positionen.

FÖRBJUDET

Deep Sea Productions har bärgat trä för att fastställa ålder och därmed Svärdets identitet.

Vrak som är mer än 100 år gamla är enligt lag fasta fornminnen och det är förbjudet att utan tillstånd rubba ett fast fornminne.

Finns fornminnet inom svenskt territorium tillfaller det svenska staten. Fynd som bärgas från ett fornminne utanför svenskt territorium och förs till Sverige, tillfaller också staten, skriver Catharina Sojde och Birgitta Johansen i anmälan.

KÄNNS OTACKSAMT

– Vi tycker inte att vi har begått något brott. När upptäckarna hittade vraket informerades alla berörda myndigheter muntligen. Därför förstår jag inte varför de hävdar att vi har hemlighållit fyndet, säger Malcolm Dixelius och fortsätter:

– Det är osäkert om Svärdet ligger inom svenskt territorium. Det är ett moment 22 för de vill veta positionen för att skydda vraket. Men ligger det på internationellt vatten finns det inget säkert sätt att skydda vraket på. Carl Douglas vill veta säkert hur vraket ska skyddas innan han avslöjar positionen.

Annons

Hur känns det att få dessa misstankar?

– Det känns extremt otacksamt. Jag har otroligt svårt att förstå motivet till denna framställan. Det känns som en ren maktdemonstration från deras sida.

ALEXANDER JENSEN

alexander@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons