Annons
Nyheter

Svärdet funnet utanför Öland

Nyheter • Publicerad 15 november 2011

ÖLAND

Först hittades Mars och nu har regalskeppet Svärdet hittats utanför Öland. Det sjönk i samma slag som Kronan och har varit eftersökt i många år.

Annons

– Det är jättespännande, säger Lars Einarsson, Marinarkeolog och Kronanexpert.

Det eftersökta regalskeppet Svärdet har hittats av Deep Sea Productions. Skeppet var tillsammans med i Sjöslaget vid Öland 1676. Efter Kronans förlisning var Svärdet tvunget att väja för vraket och kom för långt ifrån övriga flottan.

Det blev ett lätt byte för den dansk-holländska flottan. En holländsk brännare, ett brinnande skepp, skickades mot skeppet som sedan antändes och senare sjönk. Enligt sägner ska skeppet ha sjunkit utanför Långlöt.

– Det är jättespännande att de har hittat Svärdet. Men jag börjar genast tänka på svårigheterna och utmaningarna att undersöka skeppet. Det ligger besvärligt till och på ett stort djup, säger Lars Einarsson.

Svärdet var något mindre än Kronan men hade samma deplacement på 2300 ton. Den var 48 meter lång och 13 meter bred. Den hade en besättning på 650 personer och 90 kanoner, den byggdes i Stockholm av en holländare år 1662.

– Det är sensationellt för att den har varit eftersökt i många år och ligger på ett stort djup, säger han.

Vad som kommer att hända med vraket är ännu inte bestämt.

ALEXANDER JENSEN

alexander@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons