Annons
Nyheter

Svärdet bekräftat av två plankor

Nyheter • Publicerad 30 november 2011

ÖLAND

En analys av timmer från det upphittade vraket mellan Öland och Gotland gör nu att allt tyder på att det är svenska örlogsskeppet Svärdet som hittats. Men det nya fastställandet brädar inte misstankarna kring fornminnesbrott.

Annons

En planka från styrbordsbog och en från skrovet från vraket på havsbotten har nu analyserats och åldersbestämningen av brädorna stämmer är från den tid då Svärdet tillverkades, innan det förliste 1676. Tillsammans med analys av fartygskonstruktion, skeppstypen och det rester av skrovet som visar tydliga tecken på brand såväl som kanonkulor så stämmer kartläggningen väl med det historiska förloppet vid den strid skeppet gick under i. Plankorna låg löst vid den mycket djupa plats där vraket hittades.

HEMLIG POSITION

Det är på grund av upptagningen av dessa två timmerbitar som Riksantikvarieämbetet anmält företaget Deep sea productions till åklagarkammaren för forminnesbrott. De vidhåller dock sin linje att hålla skeppets position hemlig och. De är ensamma om att inneha vetskapen därom har inte för avsikt att avslöja positionen förrän Svärdet är skyddat av svensk lag. Som det är nu så är det juridiskt oskyddat då det ligger utanför svenskt territorialvatten. Företaget inväntar besked kring hur skeppet ska kunna skyddas på korrekt sätt.

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons